Novice

Mladi na olimpijskih igrah še naprej uspešni

17. januar 2012 Innsbruck 2012 Za zadovoljstvo slovenskega tabora je poskrbel 17-letni Miha Dovžan, ki je v biatlonski zasledovalni tekmi na deset kilometrov zasedel peto mesto. Dovžan je sijajno streljal, saj je zgrešil le eno tarčo.

Po nekoliko slabšem nedeljskem nastopu na sprintu na 7,5 km, ko je zgrešil tri tarče in pristal na 17. mestu, je Dovžan tokrat pokazal vse znanje s svojim najboljšim streljanjem doslej, ko je zgrešil le v ležečem položaju: "Moj komentar na tekmo je odličen. V streljanju mi je prvič v karieri uspelo, da sem na takšni tekmi, za nameček še tukaj v Innsbrucku, zgrešil le en strel. Tudi v teku sem dal vse od sebe, do konca. Uvrstitev je zelo dobra, boljša ne bi mogla biti."


Član Športnega društva iz Gorij, ki bo prav zadnji dan iger, 22. januarja, dopolnil 18 let, je opisal, kaj je bilo odločilno za uvrstitev med prvih pet: "Bil sem miren, vedel sem, da ne morem prav ničesar izgubiti in da lahko samo pridobim. Malo mi je žal teh treh zgrešenih strelov, če bi v nedeljo zgrešil le dva, bi imel danes boljše izhodišče na startu, ampak to je, kar je." S samimi superlativi je nastop obetavnega biatlonca opisal trener Robert Sitar: "Odlično je izpeljal tekmo, strelsko in tekaško. Premagali smo vse Ruse in Norvežane, to je za nas super rezultat. Smo zadovoljni."


Če Dovžan v nedeljo ne bi imel smole, bi lahko celo stopil na zmagovalni oder, saj je imel v današnjem teku drugi čas. Biatlonce na igrah čakata še štafeti, prvič tudi moško-ženska mešana štafeta skupaj s smučarskimi tekači.

Vid Zabret je današnjo zasledovalno tekmo končal na 35. mestu, Eva Urevc in Anthea Grum pa sta pri dekletih v preizkušnji na 7,5 km zasedli 25. in 31. mesto.
Pri fantih je zmagal Nemec Niklas Homberg, Estonec Rene Zahkna je bil drugi, Kitajec Fangming Cheng pa tretji. Pri dekletih je bila zlata Rusinja Uljana Kajševa, srebrna Nemka Franziska Preuss, bronasta pa Kazahstanka Galina Višnevska.

Od Slovencev sta nastopila še Primož Čuvan in Urša Pazlar v hokejskem spretnostnem izzivu. Gre za posamično disciplino, "skills challenge", ki je svoj debi doživela prav na tokratnih igrah v Innsbrucku. V njej se ločeno merijo fantje in dekleta, ki morajo na ledu na čas pokazati spretnost v vseh hokejskih prvinah. Od slovenske dvojice se je v četrtkov veliki finale uvrstil le 16-letni Celjan Čuvan. Čuvan  je v kvalifikacijah zasedel peto mesto, prejel je 14 točk, 21 manj od najboljšega Latvijca Augustsa Valdisa Vasilonoksa.