Novice

Mladi slovenski olimpijci navdušili v Lillehammerju

21. februar 2016 Lillehammer 2016 Za mladimi slovenskimi olimpijci so nove izjemno uspešne zimske mladinske olimpijske igre.

Mladi slovenski športniki so na tekmovanju športnikov, starih od 15 do 18 let, več kot dostojno zastopali Slovenijo. S petimi kolajnami, tremi od teh najžlahtnejšimi, je slovenska olimpijska odprava presegla pričakovanja.


Za slovenski športni podmladek se ni treba bati. Slovenski smučarski skakalci ne prevladujejo le na veliki mednarodni sceni, na najvišji članski tekmovalni ravni, zmago za zmago sta na Norveškem z lepimi, dolgimi in konstantnimi skoki nizala tudi člana skakalnega mladega rodu, Ema Klinec in Bor Pavlovčič, ki sta z najbolje ocenjenimi skoki v vseh skakalni serijah z naskokom kakovostno prekašala svojo tekmovalno konkurenco v starostni skupini, ki se je merila na zimski mladinski olimpijadi.


Tit Štante je minulo nedeljo začel fantastično slovensko bero odličij na tokratni drugi izvedbi zimskih mladinskih olimpijskih iger, ki so jih gostili na prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1994 v Lillehammerju. Štante je zablestel z deskarskim bronom v snežnem žlebu, na zimskem snežnem prizorišču v Oslu.


Obilno slovensko olimpijsko žetev sta nato v torek nadaljevala obetavna skakalca Ema Klinec in Bor Pavlovčič s posamičnima zlatima kolajnama v smučarskih skokih, nato pa je sledil še slovensko obarvani četrtek z ekipnim skakalnim zlatom in posamičnim bronom Mete Hrovat v slalomu alpskih smučark.

V Lillehammerju je bilo kolajn v primerjavi z Innsbruckom številčno manj, a manj še ne pomeni nujno tudi slabše, kajti odtehta njihova vrednost v zlatu.


Slovenci so bili favoriti za najvišje mesto tudi na petkovi premierni izvedbi nordijske skakalno-tekaške mešane ekipne preizkušnje. Zlata skakalno-kombinatorska trojka je prepričljivo dobila skakalni del kombinacije, v tekaški smučini, štafeti 3 x 3,3 km, pa so kljub izjemnemu trudu in skrajnim naporom bili od Slovencev kakovostnejši pripadniki tekaških velesil Rusi, Norvežani in Nemci.


Ne glede na vse so prav vsi mladi tekmovalci navdušili s tekmovalnostjo, borbenostjo, požrtvovalnostjo, pristnim in z denarnimi nagradami še nepokvarjenim tekmovalnim navdušenjem. Igre so tudi valilnica novih zamisli in kovačnica sprememb. Čeprav z novim tekmovanjem, s katerim so popestrili tako ali tako že dovolj pester tekmovalni in ne-tekmovalni spored mladinskih iger ne bodo prepričali vodilnih pri Mednarodni smučarski zvezi, da ga uvrstijo na spored svetovnega pokala ali svetovnih prvenstev, pa so spremembe ustaljenih članskih tekmovanj vsekakor lahko dobrodošla popestritev.


Če pri super mešani nordijski ekipni kombinaciji nikakor ne bi bilo mogoče uskladiti terminov kombinatorcev, skakalcev, skakalk, tekačev in tekačic, da bi se lahko merili na eni skupni tekmi, pa bi lahko člansko premiero že kmalu doživelo novo zelo zanimivo in gledljivo ter vznemirljivo tekmovanje v smučarskih tekih. Kros smučarjev tekačev in tekačic je navdušil že uvodoma na tokratnih igrah.


Norvežani so se vsekakor izkazali za odlične gostitelje, saj so igre tako po obiskanosti tekmovanj kot tudi po medijski pokritosti presegla vsa tudi najbolj optimistična pričakovanja. Ob majhnih denarnih vložkih, igre so potekale v 22 starih olimpijskih dvoranah in poligonih, s pomočjo več kot tri tisoč glave vojske prostovoljcev, so bile igre v Lillehammerju prava uspešnica, tudi slovenska po zaslugi obeh skakalcev, kombinatorca, deskarja in alpske smučarke. Kot zapuščina bodo temu majhnemu, a po velikemu srcu svojih prebivalcev velikemu kraju ostale v uporabo stavbe olimpijske vasi, kot domovanje dijakov in študentov športnih oddelkov.


Spodbujeni z uspešnimi igrami so v Lillehammerju vzniknila razmišljanja, da bi leta 2026 še drugič gostili prave, članske zimske olimpijske igre. Norveška z Oslom je sicer umaknila kandidaturo za zimske olimpijske igre, ki bodo 2022.
Argentinski Buenos Aires bo gostil naslednje poletne mladinske olimpijske igre, ki bodo leta 2018. Švicarska Lozana pa bo leta 2020 kot gostitelj tretje izvedbe zimskih mladinskih olimpijskih iger po vrsti pred zares težko nalogo prekašati prizadevne norveške gostitelje.