Novice

Mladi športniki so v Lillehammerju presegli sami sebe

22. februar 2016 Lillehammer 2016 Po dveh tednih preživetih na severu Evrope se danes v domovino vrača del zelo uspešne devetnajst članske odprave mladih slovenskih športnikov Lillehammer 2016, ki so se od 12. do 21. februarja udeležili drugih zimskih MOI na Norveškem.

Osvojenih pet kolajn, od tega tri zlate, nazorno govorijo same zase o uspešnosti odprave.
Slovenija je po žlahtnosti kolajn igre končala na desetem mestu in prehitela takšne velesile športov, kot so Japonska, Avstrija in Francija.


Tako, kot so se igre pred desetimi dnevi začele, z dvigom olimpijske zastave, prižiganjem ognja in mimohodom zastav držav udeleženk na slovesnosti v vznožju olimpijske skakalnice, so se tudi v nedeljo zvečer končale s sklepno slovesnostjo na dveh lokacijah v bližini glavne dvorane ter ugašanjem olimpijskega ognja v snežnem parku v središču mesta. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je "super" igre tudi uradno zaprl. Na odprtju je slovensko zastavo nosila zlata skakalka Ema Klinec, na slovesnosti ob zaključku pa bronasta smučarka Meta Hrovat. Ob tej priložnosti so norveški gostitelji olimpijsko zastavo predali gostiteljem naslednjih iger čez štiri leta v švicarski Lozani.


"Napovedi so bile zmerne, ker z njimi nismo želeli obremenjevati mladih športnikov. Mladi športniki so tudi tokrat presegli sami sebe. Dosegli so odlične rezultate. Ne glede na to, da je bilo v Innsbrucku doseženih izrednih sedem kolajn, so jih v Lillehammerju osvojili pet, vendar od tega tri zlate in to je dejansko nekaj neverjetnega oziroma postavlja Slovenijo znova v sam vrh držav z osvojenimi kolajnami. Niso merilo samo kolajne, saj so športniki dosegli tudi obilo drugih vrhunskih rezultatov," je bil po koncu iger z nastopi mladih slovenskih olimpijcev zadovoljen vodja slovenske odprave Lillehammer 2016 Žiga Dobnikar.


"Če primerjam z zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014, je bilo tukaj vse veliko bolj sproščeno. Stvari so lepo tekle, bilo je prijetno, mladostno, meni je bilo lepo. Tudi kot ekipa smo skupaj zelo dobro delovali, s trenerji, z vodjo, ni bilo nobenih težav. Tudi s tamkajšnjim zdravstvenim centrom smo dobro sodelovali. Pomagali so po potrebi, s kakšno tableto, enkrat smo morali enega mladega športnika odpeljati k zobozdravniku zaradi zlomljenega zoba," je dejala fizioterapevtka Nežka Poljanšek.


"Športnike smo spremljali tudi na doping kontrolah, da za njih niso predstavljale prevelike travme. To je bilo pri mladih športnikih sploh prvič, da so pri tej starosti morali iti na doping kontrolo. Organizatorji so se zelo trudili in so športnikom na prijazen način predstavili te protidopinške kontrole," je še povedala uradna fizioterapevtka v slovenski olimpijski ekipi, ki se je na povabilo Olimpijskega komiteja Slovenije prvič udeležila mladinskih olimpijskih iger, športnikov starih od 15 do 18 let. Poljanškova je štiri leta sodelovala s slovensko šampionko Tino Maze.


Na igrah dvakrat zlata, posamično in ekipno, izjemna člana slovenskega skakalnega mladinskega podmladka Ema Klinec in Bor Pavlovčič sta se iz Norveške, ki jo zapuščata z izjemnimi vtisi, odpravila na nordijsko mladinsko svetovno prvenstvo v romunskem Rašnovu. "Odhajam z dobrimi skoki, tako da tudi tam pričakujem dober rezultat sploh na ekipni tekmi," je dejal Pavlovčič. "Občutki so samo pozitivni. Ta izkušnja mi je dala zelo veliko tudi na samozavesti, da lahko zmorem tudi v vlogi favoritke, da lahko delam najboljše skoke na takšnih tekmovanjih," je vtise strnila Klinčeva.


"Vesela sem, da sem bila lahko del teh iger. Zelo smo uživali, ves čas se je nekaj dogajalo, imeli smo se lepo, spoznali smo nove ljudi, videli smo Norveško. Res je prelepo vse, tudi dogodek kot celota, vse je bilo res dobro organizirano, toliko aktivnosti smo imeli, da nam nikoli ni bilo dolgčas. Sploh sem bila vesela, ker sem lahko srečala Dominique Gisin, Lindsey Vonn in ostale super šampione. Vse skupaj mi bo res ostalo v zelo lepem spominu," je bila z obilico lepih vtisov zadovoljna s šestim in devetim posamičnim ter četrtim ekipnim mestom na igrah najuspešnejša slovensk tekmovalka v smučarskih tekih Anja Mandeljc.


"Mladinske olimpijske igre so res zelo dober dogodek, upam, da se bodo ohranile čim dlje. Na njih pride do izraza res tisti pravi duh in pomen olimpizma. Prave olimpijske igre so veliko bolj ostro usmerjene v rezultate in tekmovanje, tukaj pa so enako oziroma še bolj pomembne druge stvari, zato so te igre tako zelo lepe in predstavljajo zelo lep dogodek," je bil navdušen Anže Berčič, eden najboljših slovenskih kanuistov na divjih vodah, v Lillehammerju v vlogi mladega ambasadorja iger.