Novice

Mladinske igre v Innsbrucku uradno odprte

14. januar 2012 Innsbruck 2012 V izteku slovite skakalnice Bergisel so se s slovesno otvoritvijo tudi uradno začele 1. zimske olimpijske igre za mlade.

Olimpijski ogenj je v Innsbrucku zagorel že tretjič, saj so tu potekale že zimske olimpijske igre leta 1964 in 1976. Tokrat pa ni zagorel le en ogenj, temveč kar trije, ki bodo goreli vse do zaključne slovesnosti. Prvega je prižgal Egon Zimmermann, dobitnik zlate olimpijske medalje v smuku leta 1964, drugega Franz Klammer, ki je bil prav tako zlat v smuku, in sicer leta 1976, tretji ogenj pa je zanetil mladi Avstrijec Paul Gerstgraser, ki je bil zlat v smučarskih skokih na lanskem olimpijskem festivalu evropske mladine v Libercu.

Protokol na otvoritvi je bil enak kot na pravi olimpijadi, tako da ni manjkala olimpijska himna, dvig olimpijske zastave, niti mimihod zastavonoš vseh 70 držav udeleženk. Slovensko zastavo je nosil najmlajši član slovenske ekipe, deskar prostega sloga Tim-Kevin Ravnjak, ki ga že v soboto čaka kvalifikacijska tekma v snežnem žlebu, kjer bo adut za visoka mesta. Nase je že opozoril v članskem svetovnem pokalu, ko je na tekmi v Ruki končal na sedmem mestu. 

Kletvica namesto olimpijske prisege

''Prvič v zgodovini ste se mladi športniki z vsega sveta zbrali na zimskih olimpijskih igrah za mlade, globalnem prazniku športa in olimpijskih vrednot. Sem niste prišli le, da boste med seboj tekmovali, temveč, da se boste drug od drugega kaj naučili. Nekatera prijateljstva sklenjena v naslednjih dneh, bodo trajala vse življenje, prav tako kot spomini," je mlade športnike nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge, igre pa je odprl avstrijski predsednik Heinz Fischer. Vse pa ni šlo gladko, saj se je pri branju olimpijske prisege v imenu vseh športnikov zataknilo mladi avstrijski smučarki Christini Ager, ki je pozabila besedilo, po kakšnih 10 sekundah tišine pa je izustila le še simpatični ''scheisse", ki je nasmejal zbrano množico.

 

Na igrah se bo predstavilo 1059 športnikov iz 70 držav, med njimi pa bo tudi 21 slovenskih predstavnic in predstavnikov, ki s tekmovanji začnejo danes. Aktivni bodo alpski smučarji, smučarski skakalci, deskarja na snegu in smučarka v prostem slogu.


<figure></figure>