Novice

Mladinske olimpijske igre Lillehamer 2016

12. februar 2016 Lillehammer 2016 Nocoj bo v Lillehamerju slovesna otvoritev 2. zimskih olimpijskih iger. Med 1100 športniki iz 71 držav bo tudi 19 mladih športnic in športnikov iz Slovenije.

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec bo nosila slovensko zastavo ob drevišnji slovesnosti na otvoritvi drugih zimskih mladinskih olimpijskih iger v Lillehammerju. Klinčeva je tudi ena izmed glavnih slovenskih favoritinj za kolajne na Norveškem.


V slovenski odpravi je 19 mladih športnic in športnikov, ki se bodo za najvišja mesta potegovali v sedmih disciplinah. V Lillehammerju je sicer že vse pripravljeno za otvoritev še tretjih olimpijskih iger na norveških tleh, po zimskih olimpijskih igrah v letih 1952 in 1994 v Oslu in Lillehammerju.


Čeprav gre pri tokratnih igrah za mladinske olimpijske igre, pa ne bo zaradi tega nič manj slovesno, prav tako pa tudi nič manj prestižno. Norvežani namreč mladinske olimpijske igre obravnavajo, kot da gre za prave zimske olimpijske igre. Na Norveško je že pripotoval predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, norveška kraljica Sonja pa je v četrtek v Lillehammerju odprla povsem nov, sodoben, interaktiven norveški olimpijski muzej, na novi lokaciji. Norvežani so se odločili, da bodo mladinske olimpijske igre počastili z novim olimpijskim muzejem, po vzoru in s pomočjo snovalcev muzejev olimpizma v švicarski Lozani ter nogometnega muzeja v Manchestru. Večji del sredstev za nov objekt je prispevala norveška vlada v višini 15 milijonov kron oziroma približno 1,5 milijona evrov. Prejšnji olimpijski muzej je stal v Hakons Hall v Lillehammerju, odprli pa so ga leta 1997.


V Lillehammerju, ki bo od petka do prihodnje nedelje gostil mladinske zimske olimpijske igre, so se že zbrali športniki iz 71 držav. Za 70 kolajn se bo potegovalo 1100 udeležencev iger, starih od 15 do 18 let. Tekmovanja bodo tudi v Hamarju, Gjoeviku, Oeyerju in Oslu. V alpskem smučanju bodo Slovenijo zastopali Anže Čufar, Živa Otoničar, Meta Hrovat in Nejc Naraločnik, ki je vskočil v zadnjem hipu kot nadomestni tekmovalec. V biatlonu Blaž Debeljak, Klemen Vampelj in Tais Vozelj, ekipo v deskanju na snegu sestavljajo Tit Štante, Eva Kralj in Kaja Verdnik, nordijski kombinatorec je Vid Vrhovnik, smučarja prostega sloga sta Maksimilijan Blažon in Luka Štros, v ekipi teka na smučeh so Luka Markun, Vili Črv, Nina Klemenčič in Anja Mandeljc ter smučarska skakalca Bor Pavlovčič in Ema Klinec.


Pred štirimi leti so se Slovenci iz Innsbrucka vrnila s kar sedmimi odličji, za najžlahtnejše pa je poskrbel skakalec Anže Lanišek na posamični preizkušnji. Glavna slovenska aduta za stopničke sta tokrat zanesljivo smučarska skakalca Bor Pavlovčič in predvsem Ema Klinec, ki bo zaradi udeležbe na igrah izpustila domače tekmovanje za svetovni pokal na Ljubnem. Komaj 17-letna tekmovalka iz Poljanske doline je januarja letos kar trikrat stala na odru za zmagovalke v svetovnem pokalu, v skupnem seštevku je kot druga najboljša Slovenka na šestem mestu, takoj za tretjeuvrščeno Majo Vtič.