Novice

Mladinski tabor mladih protidopinških ambasadorjev v projektu EU EADIn

08. julij 2011 Ostale zadeve Prvi izobraževalni tabor v projektu Evropske protidopinške pobude - EADIn je potekal od 22.6. do 26.6.2011 v Kirchdorf ob reki Inn na Bavarskem.

Mladinski tabor mladih protidopinških ambasadorjev v projektu EU EADIn

Kirchdorf am Inn, OD 22. – 26.6.2011

 

 

Prvi izobraževalni tabor v projektu Evropske protidopinške pobude - EADIn je potekal od 22.6. do 26.6.2011 v Kirchdorf ob reki Inn na Bavarskem. Eden od devetih partnerjev projekta je Olimpijski komite Slovenije, ki ga je v Nemčiji zastopalo šest mladih športnikov in trenerjev:Sebastian Bauman (kolesarstvo), Tjaša Logar (rokomet), Nina Milošević (judo), Luka Pirec (vaterpolo), Danej Navrboc (sankanje), Tadej Jug (košarka) in koordinatorka Karmen Gec. V okviru Evropske univerzitetne športne zveze sta na taboru sodelovala še dva slovenska športnika in sicer Tjaša Hojnik (atletika) in Jan Družina (smučarski skoki).

Interaktivno usposabljanje so vodili strokovnjaki Centra za protidopinško preventivo iz Heidelberga, ki je bilo usmerjeno predvsem v pridobivanje komunikacijskih znanj ter spretnosti, kritičnega mišjenja ambasadorjev in odzivno ter odločno ravnanje pri posameznih primerih dopinških situacij.

Dan je bil natrpan z aktivnostmi, ki so obsegale večinoma skupinsko delo. S predstavniki drugih držav smo si izmenjavali mnenja, zagovarjali različna stališča, spoznavali problematiko ter iskali rešitve udeležencev. Med posameznimi predavanji so dan popestrili t.i. Energizerji, kjer smo se z raznimi praktičnimi igricami spoznavali in uživali ter zbranost ohranjali na višjem nivoju. Najbolj zanimiv je bil večer s tremi primeri nemških športnikov, ki ¬¬¬¬so zaradi vidnih telesnih deformacij v nas vzbudili šokantne občutke in mišljenja. Ravno na 25.6. je padel predstavitveni dan svoje države, kjer smo Slovenci ponosno zapeli pesem za rojstni dan. Sledil je kulinarični večer, ko smo prisotnim predstavnikom držav pripravili vrsto nacionalnih domačih dobrot.

Tabor smo zaključili z novimi vtisi, novim znanjem in zagnanostjo za preventivo proti dopingu. V sodelovanju z ostalimi državami lahko dosežemo več kot sami, zato je bil mednarodni tabor več kot dobrodošel. Informacije, ki smo jih pridobili na taboru, bomo prenesli na slovensko športno mladino. Sedaj se zavedamo, da je doping v svetu resen problem, ne samo med vrhunskimi športniki, temveč tudi med rekreativci, zato je na nas, da poskrbimo in pripomoremo, da bo dopinga v Sloveniji manj. Čas je, da uporabimo vso znanje in spretnosti, ki smo jih pridobili na taboru, se vsakodnevno še dodatno izobražujemo na tem področju ter stopimo v akcijo! Mladi protidopinški ambasadorji pripravljamo poseben preventivni protidopinški program, s katerim bomo ozaveščali predvsem mlado športno populacijo, ki stopa na pota resnega tekmovalnega športa.