Novice

Mladinsko olimpijsko odličje tudi za lokostrelca Gregorja Rajha

19. avgust 2010 Vrhunski Šport Mladinske olimpijske igre v Singapurju so bile danes za Slovenijo spet zelo uspešne. Srebrna medalja lokostrelca Gregorja Rajha je bila najvidnejši dosežek, v finale pa se je uvrstila atletinja Maruša Mišmaš.

Mladinske olimpijske igre v Singapurju so bile danes za Slovenijo spet zelo uspešne. Srebrna medalja lokostrelca Gregorja Rajha je bila najvidnejši dosežek, v finale pa se je uvrstila atletinja Maruša Mišmaš.

 

Gregor Rajh, 18-letni tekmovalec iz Kamnika, je osvojil srebro v mešanih ekipah z mednarodno konkurenco, kar je novost na velikih tekmovanjih. Ob posamičnih nastopih imajo tako mladi športniki priložnost še za eno udeležbo na tekmovališču, kar je danes Rajh odlično izkoristil. Z Grkinjo Paraskevopoloujevo sta se zelo dobro ujela, pa čeprav prej še nikoli nista tekmovala skupaj. Na teh OI mladih so namreč pare določili ne po državah, ampak po dosežkih iz kvalifikacij. Tako so nekateri najboljši posamezniki med dvojicami hitro izpadli, ker so imeli v navezi slabšega iz kvalifikacij, slovensko-grška ekipa pa je iz nastopa v nastop stopnjevala dosežke in končala na drugem mestu.

 

Kolesarji so opravili tretjo od štirih postaj svojega tekmovanja, ki ima na teh igrah nenavadna in za večino tekmovalcev nepriljubljena pravila. Posamezne discipline ne štejejo za medalje, ampak zgolj prispevajo v nabor točk držav, na koncu pa bodo odličja podelili le v ekipni konkurenci. Tako so se danes merili tekmovalci s kolesi BMX. Slovenska predstavnika Rok Korošec in Nika Kožar sta se poslovila v četrtfinalu, na koncu je bil Korošec 23., Kožarjeva pa 28. Slovenija je dve disciplini pred koncem tako na 18. mestu.

 

Maruša Mišmaš je na atletskem stadionu opravila kvalifikacije na 400 metrov z ovirami. Tako kot drugi trije slovenski atleti pred njo si je tudi Mišmaševa zagotovila nastop v finalu. Tekla je nov osebni rekord 1:00,54, bila četrta v svoji skupini, skupno pa sedma. Atletske finalne odločitve bodo na sporedu v soboto, nedeljo in ponedeljek.

 

Triatlonka Monika Oražem je z drugim nastopom končala prve mladinske olimpijske igre. Ker ima na teh OI vsaka država le po enega predstavnika, so za ekipno tekmo sestavili mešane zasedbe po celinah glede na čase posamične tekme. Slovenka je bila uvrščena v ekipo Evropa 3. Tekmovalci so morali opraviti sprinetersko preizkušnjo s kratkim plavanjem, enim kolesarskim in enim tekaškim krogom. Ekipa Oražmove je bila šesta, slavila je Evropa 1 pred Oceanijo 1 in Ameriko 1.

 

Plavalni del olimpijskega sporeda se je za Slovenijo končal z današnjo preizkušnjo na 100 metrov delfin. Katja Hajdinjak, ki je dan prej že nastopila v finalu na 50 delfin ter morala nato še na dolgotrajno dopinško kontrolo, je dopoldne dosegla 12. čas kvalifikacij, v polfinalu pa je plavala 1:01,50 ter osvojila peto mesto v skupini, skupno pa je bila deseta.