Novice

MOK bo nadaljeval boj proti stavam v športu

03. februar 2012 Olimpijsko gibanje Mednarodni olimpijski komite je na sestanku v Lozani, ki so se ga udeležili še predstavniki EU, Interpola in Združenih narodov, naredil nov korak v boju proti kriminalu športnih stav in prirejanju izidov.

MOK je ugotovil, da je doslej opravljeno delo že pokazalo sadove, a zaradi bližajočih se olimpijskih iger v Londonu, to ni dovolj. "Strinjali smo se, da gre pri tej dejavnosti za kriminal. Veliko več pa morajo narediti vlade ter se povezati s policijo in pravosodnimi organi po vsem svetu. In ne smemo odlašati," je dogajanje na sestanku na sedežu Moka v Lozani povzel direktor krovne olimpijske organizacije Christophe De Kepper.


Pred letom dni je MOK začel postopek za ustanavljanje delovnih teles, ki bi bila zadolžena za nadzor takšnih in podobnih kriminalnih dejanj ter korupcije. Zdaj so obravnavali doseženo in sklenili, da bo poseben odbor spremljal napredek po vsem svetu. Šest mesecev pred OI v Londonu pa so opozorili, da morajo športne zveze posvariti športnike, kako naj se ubranijo pritiska tistih, ki služijo z nelegalnimi stavami. "Mednarodnim športnim zvezam smo svetovali, naj sprejmejo pravilnike na tem področju. S tem bodo lahko ukrepali precej hitreje, kot pa omogoča sedanja zakonodaja," pa je o eni največjih težav sodobnega športa dejal britanski minister za šport Hugh Robertson. MOK je kot zgledne primere držav, v katerih je zakonodaja najbolj ustrezna za boj proti stavam, izpostavil prav Veliko Britanijo, Francijo in Avstralijo.
Obenem poudaril, da za zdaj še ne namerava ustanoviti posebne organizacije za boj proti takšnemu kriminalu, tako kot je nadzor nad dopingom prevzela Svetovna protidopinška agencija.