Novice

Mok: Največji problem Ria je onesnažen zaliv

30. julij 2015 Mednarodne zadeve Predsednik MOKA Thomas Bach je na današnjem zasedanju Moka v Kuala Lumpurju dejal, da bo za prireditelja prihodnjih OI 2016 v Riu de Janeiru največji izziv očistiti onesnaženi zaliv Guanabara, kjer bodo jadralske regate.

"Najprej bo potrebno očistiti zaliv," je Bach odgovoril na vprašanje, kaj je največja težava organizatorjev iz Ria. Brazilsko obmorsko mesto bo največji športni dogodek prihodnjega leta gostilo od 5. avgusta do 21. avgusta.


Bach je dejal, da so Brazilci že pripravili ukrepe, kako se znebiti nevarnih bakterij, naplavin in odplak kanalizacije iz zaliva Guanabara, kjer bodo dejavni jadralci in deskarji. Čiščenje se je že začelo, prireditelji pa zagotavljajo varne razmere za vse udeležence tekmovanj.


Nekateri tekmovalci so namreč zahtevali, da bi regate preselili v bolj čiste vode, a so organizatorji to možnost zavrnili in dejali, da bodo za čistost vode tudi med igrami skrbele posebne ladje, ki bodo odstranjevale umazanijo. So pa Brazilci priznali, da jim do iger ne bo uspelo povsem očistiti zaliva, da pa bo voda dovolj varna za izvedbo tekmovanj.


Bach je še dejal, da morajo v Riu čim prej pripraviti mednarodno novinarsko središče in ustrezno prometno infrastrukturo. V teh dneh bodo Rio med prvimi preizkusili veslači, ki bodo imeli mladinsko svetovno prvenstvo, Bach si bo točno leto dni pred igrami dogodek tudi sam ogledal in se na lastne oči prepričal o napredku priprav brazilskih organizatorjev. "Verjamem, da bomo čez leto dni gledali vrhunske igre," je še zaključil Bach.