Novice

Mok namenil dva milijona dolarjev za begunce v Evropi

04. september 2015 Mednarodne zadeve Mednarodni olimpijski komite (Mok) je namenil dva milijona dolarjev pomoči, s katero želi pomagati pri lajšanju begunske krize v Evropi.

Predsednik Moka, nemec Thomas Bach je pozval tudi nacionalne olimpijske komiteje, da naj pripravijo projekte za begunce, ki iščejo rešitev na stari celini, je sporočil Mok.


"Zelo so se nas dotaknile strašne novice in pretresljive zgodbe zadnjih nekaj dni. Velika begunska kriza je zajela Bližnji vzhod in Afriko, ljudje se množično želijo preseliti v Evropo. Šport in olimpijsko gibanje želi prispevati svoj del, da bi humanitarna pomoč čim prej prišla do pomoči potrebnim," je dejal Bach.


Prvi mož olimpijskega gibanja je dodal, da bodo nacionalni komiteji za svoje programe dobili sredstva iz olimpijske solidarnosti, sredstva pa bodo na razpolago v najkrajšem možnem času.
Mok se je odzval dan po pobudi nemškega nogometnega velikana Bayerna iz Münchna, ki je v četrtek napovedal milijon evrov (1,1 milijona dolarjev) za projekte, s katerimi bodo pomagali beguncem v Nemčiji. Klub je že začel sodelovati z mestnimi oblastmi bavarske prestolnice, ki bodo pripravile posebne kampe za otroke, ki bodo dobili prve lekcije nemščine, obroke in športne rekvizite. Podobno pomoč je ponudilo še nekaj nemških klubov.