Novice

Mok ob koncu obiska Ria deležen ostrih kritik okoljevarstvenikov

02. marec 2015 Rio 2016 Predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja na čelu s predsednikom Thomasom Bachom so v nedeljo sklenili obisk Ria de Janeira, ki bo gostil olimpijske igre 2016.

Z videnim so bili pri Moku zelo zadovoljni, njihov obisk pa je na koncu skazil oster protest brazilskih okoljevarstvenikov.

 

Okoljevarstveni aktivisti so ob koncu obiska pričakali predsednika Bacha z napisi "Ekološki holokavst" in "Thomas Bach morilec narave". Nekateri med protestniki so se prebili celo v hotelsko avlo, kjer so člane Moka ozmerjali s tatovi in morilci.


V Braziliji je za okoljevarstvenike moteč predvsem nov olimpijski center za golf, ki delno nastaja v naravovarstvenem območju Barra de Tijuca. Pri Moku vedo za težave in zato so se na proteste odzvali z dialogom, njihov predstavnik Mark Adams pa se je s protestniki pogovarjal več kot uro.


Sklepni protest je bil povsem v nasprotju z videnim v Riu. Tudi Bach, ki je v preteklosti večkrat kritiziral počasnost prirediteljev in zaostanke pri gradnji infrastrukture, je bil z videnim zadovoljen in ob obisku dejal: "Obstajal bo Rio pred igrami in Rio po igrah." Nemec je prepričan, da bodo prebivalci velemesta s sedmimi milijoni ljudi močno profitirali z večmilijardnimi naložbami, ki so posledica iger.


Mesto bo posebej veliko pridobilo z novo progo podzemne železnice, ki bo center povezala z zahodnim predelom Barra de Tijuca. A Bach verjame tudi obljubam prirediteljev in mestnih oblasti, da bodo poskrbeli za čistočo v močno onesnaženem zalivu Guanabara, kjer bodo prihodnje leto tekmovali jadralci. Kar 80 odstotkov odplak, ki zdaj stečejo v zaliv, bo v prihodnje steklo v čistilne naprave.


Novost Ria bo tudi poseben prostor za žalovanje. Gre za prostor, kjer bodo športniki lahko v miru pomislili na umrle, obenem pa bo spomin tudi na vse tiste, ki so doslej med igrami umrli.