Novice

MOK podvojil sredstva za nove teste pred OI

03. junij 2016 Mednarodne zadeve Pred olimpijskimi igrami v Riu je krovna olimpijska organizacija napovedala še ostrejši boj dopinškim goljufom.

Izvršni odbor MOK-a je danes v Lozani potrdil, da bo odslej na voljo dvakrat več denarja za izvajanje predolimpijskih testov.


Pred Riom bo tako za program predolimpijskih testiranj namenili 500.000 dolarjev, vsi ti testi pa bodo zgolj dopolnilo že obstoječemu programu boja proti dopingu, ki ga Mok izvaja v sodelovanju s krovnimi zvezami.
Še vedno bodo poostreno izvajali program novih testov starih dopinških vzorcev. Gre za zdaj že precej znano in uveljavljeno ponovno testiranje: stare vzorce, najpogosteje izpred osmih ali štirih let, testirajo še enkrat s sodobnimi tehnologijami, ki jih pred leti še ni bilo na voljo, doslej so našli že na desetine spornih vzorcev.


Poleg tega bodo pri Moku namenili še posebno pozornost državam, v katerih so zaznali povečano število sumljivih primerov dopinga ali pa njihove izvedbe testiranj niso povsem v skladu z zahtevami krovne športne organizacije; Mok je izpostavil tri države, Kenijo, Rusijo in Mehiko.