Novice

Mok potrdil spremembe v infrastrukturi Tokia

02. marec 2015 Vrhunski Šport Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je na zasedanju v Rio de Janeiru potrdil nekatere spremembe pri tekmovališčih za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Japonci bodo na ta način privarčevali vsaj milijardo dolarjev, je ob tem povedal izvršni direktor Moka za igre Christophe Dubi.

 

Med drugim se spremembe nanašajo na konjeniški šport in košarko. Konjeniki se bodo v dresuri pomerili v objektu, ki je olimpijska tekmovanja gostil že leta 1964, ko je Miro Cerar osvojil zlato na konju z ročaji. Objekt bodo Japonci seveda še enkrat temeljito prenovili.

Olimpijski košarkarski turnir pa bo potekal v Saitami, ki je od Tokia oddaljena 100 kilometrov. Dvorana je gostila že svetovno prvenstvo leta 2006.


Druge podrobnosti o prizoriščih bodo še sledile, Dubi pravi, da upa, da bo vse jasno do junija, saj se lahko zgodi, da bo Tokio gostil tekmovanja v več kot 28 športih, saj bo Mok ukinil to zdaj določeno mejo.


Dubi je potrdil tudi veliko zanimanje za igre 2024. Kandidaturo so doslej najavili v Italiji, Franciji, Nemčiji in ZDA. Pete države Dubi ni imenoval, velik interes za igre pa imajo mesta v Južnoafriški republiki in Avstraliji.


Mok prav tako ne skriva, da je pri pripravi na zimske igre leta 2018 v Južni Koreji prišlo do zamud, zato bo Mok skupaj z organizatorji v Pyeongchangu oblikoval delovno skupino, da se dela pospeši. Podobno delovno skupino je Mok oblikoval tudi s prireditelji iger, ki jih prihodnje leto gosti Rio de Janeiro. Tam je to prineslo hiter napredek, trenutno je tam največ skrbi zaradi olimpijskega jadralskega prizorišča. Javnost razburja tudi igrišče za golf, ki ga gradijo v naravovarstvenem območju.