Novice

Mok zamrznil priznanje in ukinil financiranje SportAccorda

09. junij 2015 Mednarodne zadeve Mednarodni olimpijski komite (Mok) je zamrznil priznanje združenja SportAccord in zaustavil financiranje te organizacije, je po seji izvršnega odbora povedal tiskovni predstavnik Moka Mark Adams.

Sedaj že nekdanji predsednik SportAccorda Marius Vizer je namreč aprila sprožil obširen napad na Mok in njegovega predsednika Thomasa Bacha.
SportAccord je organizacija, ki združuje vse olimpijske in neolimpijske mednarodne športne zveze, organizatorje več športnih tekmovanj in s športom povezanih organizacij; 31. maja je Vizer odstopil z mesta predsednika.


Vizer, sicer tudi predsednik Mednarodne judo zveze, je pripravil predlog 20 točk dolge agende, v katerem je izpostavil denarne nagrade za športnike, pokojnine zanje, transparentnost, pomanjkljive kriterije in zastarelost delovanja Moka, višje dividende za mednarodne zveze, 50-odstotno lastništvo olimpijske televizije mednarodnim zvezam, manj diskriminacije za neolimpijske športe, transparentnost pogodb in plač osebja Moka in podjetij. Vse to je predstavil aprila na športni konvenciji v Sočiju.


Sledil je plaz kritik Vizerja in več kot 20 mednarodnih športnih zvez, tudi najvplivnejše, je v nekaj dnevih zamrznilo članstvo v SportAccordu, sledile pa so jim še druge. "Odločitev Moka je tako le ena v nizu teh dogodkov," so zapisali v Moku.
Mok je SportAccordu letno neposredno namenil po 132.000 dolarjev.