Novice

Na IO-ju določili vodjo slovenske olimpijske delegacije London 2012

19. maj 2011 Ostale zadeve Člane delegacije bo vodil Bogdan Gabrovec. Na seji izbrali člane slovenskega strokovnega sveta za šport, beseda pa je tekla tudi o boju proti jemanju nedovoljenih poživil.

Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so Bogdana Gabrovca, podpredsednika OKS-a in predsednika Judo zveze Slovenije, izbrali za vodjo slovenske reprezentance na olimpijskih igrah prihodnje leto v Londonu, Roman Jakič pa bo v Londonu vodil slovensko paraolimpijsko ekipo.  Potrdili so tudi sklic skupščine slovenskega olimpijskega gibanja, ki bo 23. junija.

 

Člani IO so izbrali tudi člane slovenskega strokovnega sveta za šport, v katerem OKS-u pripada 7 mest. Izmed 44 predlogov so izbrali: Matijo Vojska (zimski posamični olimpijski športi), Edvarda Kolarja (poletni posamični olimpijski športi), Marto Bon (ekipni olimpijski športi), Boruta Peršoljo (neolimpijski športi), Branka Žnidariča in Janeza Sodržnika (oba občinske športne zveze) ter Blaža Perka (predstavnik strokovne službe OKS).

 

Na seji je Gabrovec je opozoril, da je MŠŠ spremenil dosedanji način sofinanciranja športa iz državnega proračuna, saj je potrebno najprej izvesti program v celoti in podati poročila, šele potem se dobi denar. Tako so po njegovih besedah zveze, ki ne morejo dobiti kredita, "obsojene na umiranje', veliko drugače pa ni tudi pri ostalih zvezah. Ugotovili so, da športne organizacije z davki plačajo več denarja, kot ga od države dobijo, zato bodo reševanju tega problema posvetili več pozornosti.

 

Ena izmed pomembnih tem seje je bila tudi boj proti jemanju nedovoljenih poživil, o katerem je predsednik OKS-a, Janez Kocijančič, menil, da bi mu morali posvetiti več pozornosti in to urediti z zakonom. Jani Dvoršak, vodja tega področja na OKS-u, je dejal, da je dostopnost prepovedanih poživil, za katerimi stoji mafija, izjemno velika, po njih pa zelo množično posegajo rekreativci.

 

Člani nacionalne protidopinške komisije (Nak) so na zadnji seji odstopili, je povedal Dvoršak, med drugim zato, ker v Sloveniji niso bili opravljeni ustrezni koraki k vzpostavitvi neodvisne institucije. Kljub temu bodo nadaljevali z vzpostavitvijo nadzornih mehanizmov.

 

Tjaša Andree Prosenc je pojasnila, da bo najožje vodstvo Mednarodne arbitraže za šport zasedalo med svetovnim  prvenstvom v veslanju, 1. septembra 2011, na Bledu.

 

Iztok Čop je predlagal, da bi na predlog komisije športnikov v svet Fundacije za šport in strokovni svet vključi po enega aktivnega športnika. Sprejeli so predlog odbora športa na lokalni ravni, da člani strokovnega sveta ne morejo bili hkrati člani sveta FŠO in obratno. Govorili so tudi o podvajanju funkcij v vodstvih občin in v vodstvih društev.

 

Protikorupcijska komisija je prvotno togo tolmačenje zakona že omilila. Kocijančič je menil, da bi izključevanje članov občinskih svetov povsem obglavilo društva, in da je pri tem potrebno najti ravnotežje med možnostjo, da nekdo, denimo župan, sredstva dodeljuje sebi kot predsedniku nekega društva in prostovoljnim delovanje na različnih ravneh.