Novice

Na OI Rio 2016 bo sodelovala tudi ekipa beguncev

03. marec 2016 Rio 2016 Izvršni odbor mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je sprejel odločitev in ustanovil ekipo beguncev, ki bo tekmovala na prihajajočih olimpijskih igrah avgusta v Rio de Janeiru.

Člani izvršnega odbora mednarodne krovne športgne organizacije so poudarili, da bodo ekipa in njeni člani obravnavani enako, kot vsi ostali športniki in športnice, ki bodo na največjem športnem dogodku zastopali svoje nacionalne olimpijske komiteje.

 

Predsednik MOK-a, Thomas Bach je ob tem dejal: ''S tem, ko smo ustanovili ekipo beguncev in jim dali priložnost sodelovati na olimpijskih igrah v Riu, želimo v svet poslati žarek upanja za vse begunce. Kljub temu, da nimajo svoje ekipe, ki bi ji pripadali, svoje himne, zastave s katero bi korakali na slavnostni otvoritvi, jim dajemo možnost in jih sprejemamo v olimpijsko družino pod olimpijsko zastavo in olimpijsko himno. Med igrami bodo imeli dom v olimpijski vasi, skupaj z vsemi ostalimi športniki sveta, ki prihajajo iz 206 nacionalnih olimpijskih komitejev.''