Novice

Na OI Rio 2016 tudi ekipa beguncev

01. februar 2016 Rio 2016 Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je v atenskem kampu Eleonas, kjer na pot proti severu Evrope čaka na stotine beguncev, dejal, da bo na letošnjih OI v Rio de Janieru nastopila tudi begunska ekipa.

S tem naj bi jim poslali sporočilo upanja.
"Mok se je odločil, da bo na OI povabil najvišje kvalificirane begunske športnike. S tem želimo poslati sporočilo upanja in zaupanja ter opomniti na težave 60 milijonov beguncev na svetu," je dejal Bach.


Begunska ekipa bo na OI štela med pet in deset članov ter bo stanovala skupaj z drugimi športniki v olimpijski vasi. Decembra je Mok sporočil, da ima na seznamu že tri športnike, ki so zapustili svoje države in bi se lahko kvalificirali za avgustovske OI.
To so sirijski plavalec, ki trenutno vadi v Nemčiji, judoist iz Konga, ki je našel azil v Braziliji, in iranski taekwondoist, ki je v Belgiji. Danes pa je Bach v atenskem kampu vzel podatke Farhada Takalla, Iranca, ki trdi, da je strelski prvak. Čeprav je ta z dobrodošlico sprejel dejstvo, da lahko vadi v Grčiji, pa je Bacha pozval, naj mu pomaga v priti Nemčijo.