Novice

Na OKS so se zbrali zamejski športniki in športni delavci

28. november 2014 O OKS-ZŠZ Predsednik OKS, dr. Janez Kocijančič, je že tradicionalno sprejel zamejske športnike in športne delavce.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, je uvodoma poudaril, kako pomembno je delovanje slovenskih zamejskih društev in organizacij za razvoj slovenskega športa in ohranjanje narodne zavesti ter slovenskega jezika. Poleg tega je izpostavil tudi most, ki ga zamejci gradijo s slovenskimi športniki, ne glede na dejstvo, da meje v zadnjem obdobju padajo.

 

Predsednica komisije za zamejski šport na Olimpijskem komiteju Slovenije in glavna organizatorka vsakoletnega dogodka, Sonja Poljšak, se je zahvalila vsem zbranim za predano delo, ki bi moralo biti vzor tudi ostalim športnim delavcem v matični domovini. »Vesela sem kvalitetnega dela v komisiji, ki se je trudila, da bi zamejskim športnim delavcem omogočila kakovostno delo«, je poudarila Poljšakova. Dodala je, da je vesela, da so začeli sodelovati tudi s Slovenci na Hrvaškem, ki so letos izdali tudi knjigo o svojem športnem udejstvovanju.

 

Iz Slovenske športne zveze iz Koroške je svoje misli strnil predsednik, Marijan Velik, ki je na čelu zveze že 22 let, leto dni manj, kot je načelu OKS, dr. Janez Kocijančič. Z njim so prišli tudi tajnik Marko Loibnegger in podpredsednik Danilo Prušnik, iz športne akademije KRONA, Marijan Smid in mag. Štefan Hribar. Iz društva TAKS Management in Šolskega košarkarskega kluba KOŠ Celovec je bil prisotenŠtefan Kreutz. Poudaril je odlične rezultate odbojkarjev Posojilnice Dob in izpostavil odlično izpeljan projekt Šport in šola, kjer so prav v preteklih dneh podelili priznanja. Hkrati je poudaril, da pri njihovem delovanju ne gre samo za šport, temveč tudi za narodno poslanstvo in ohranjanje slovenskega jezika na Koroškem.

 

Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem in član komisije za zamejski šport pri OKS, je poudaril težko finančno stanje, ki vpliva tudi na izvajanje športa med Slovenci v Porabju. Poudaril je, da je najbolj priljubljen šport nogomet in da je njihova velika želja, da bi v prihodnosti pripravili srečanje Komisije športnikov, ki bi se jima pridružila tudi metalca kladiva Primož Kozmus, in domačin iz Porabja Kristizian Pars. Hkrati je izpostavil dobro organiziran kolesarski maraton Lipa.

 

Iz Združenja slovenskih športnih društev v Italiji so bili prisotni predsednik Ivan Peterlin, iz ŠD Vesna – nogometne članske ekipe sta prišla predsednik Robert Vidoni in Edvin Carli, kapetan ekipe. Iz AŠZ Olympia (odbojkarske ekipe) pa predsednik Mihael Corsi in športni direktor Andrej Vogrič.

 

G. Peterlin je izpostavil slab odnos slovenskih medijev do zamejskega športa, hkrati pa izpostavil, da je sodelovanje z mediji v njihovem ozkem zamejskem prostoru veliko boljše. Poleg tega je izpostavil veliko predanost slovenskih športnih delavcev, ki opravijo preko 30.000 ur vadbe letno s katero se ukvarja okoli 3.000 ljudi, ki nastopijo na okoli 3.000 nastopih letno.

 

Pomembno dejstvo je, da so za klube zagotovili tudi svoj avtobus, ki jih lahko sedaj vozi na tekmovanja. S ponosom je predstavil tudi, da bodo v Trstu pripravili, ne glede na to, da jih njihova prioriteta razvoj športa, slovensko kulturno proslavo, ob slovenskem prazniku 8. februarja. Besede »skupaj zmoremo več« odsevajo prizadevnost zamejskih športnih delavcev, ki se bo nedvomno odrazila v raziskavi oz. študiji o slovenskemu športu v Italiji, ki jo pripravljajo v naslednjih mesecih. 

 

Pomembno je tudi dejstvo, da jih v Italiji končno uvrščajo med svoje sogovornike, hkrati pa je Peterlin ob koncu izpostavil dobro sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije in Uradom vlade RS za Slovence v zamejstvu.

 

Ob koncu je svoje misli strnil še g. Rudi Merlak, državni sekretar urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je z zadovoljstvom zaključil, da je prepričan, da se bo kvalitetno sodelovanje še okrepilo in nadaljevalo.

 

 

Foto: slosport