Novice

V Bakuju se pripravljajo na evropske igre

01. oktober 2014 Baku 2015 Delegacije iz vse Evrope so v preteklem tednu obiskale Baku, ki bo junija 2015 gostil prve evropske igre.

V Bakuju pričakujejo vrhunsko prireditev v organizacijskem smislu, ker pa gre za prvo tovrstno tekmovanje, pričakuje tudi nekaj vsebinskih težav. V mestu, ki bo gostilo igre je praktično vse pripravljeno na začetek tekmovanj.

 

Z organizacijo v Azerbajdžanu težav praktično ni, saj so si v naftno bogati državi pomagali kar z organizatorji londonskih iger. Vsi zato pričakujejo vrhunsko prireditev z odličnimi pogoji za poročevalce in spremljevalce, pravkar se dokončuje tudi centralni stadion za 68.000 gledalcev, ki bo gostil tudi otvoritev in zaključek iger, mnogi poročevalci pa so prepričani, da gre za zelo podoben objekt tistemu v bavarski prestolnici.


Ne gre za nekakšne evropske olimpijske igre, ampak za tekmovanje podobno azijskim, afriškim ali pa panameriškim igram, čeprav gre za idejo, ki se je porodila pri evropskih olimpijskih komitejih. V nasprotju z Azerbajdžanom, kjer so že vsi navdušeni nad prireditvijo, ta bo na sporedu med 12. in 28. junijem, je jasno, da uvod v tovrstno tekmovanje ne bo lahek.

 

Za popolno prireditev manjka predvsem udeležba najboljših evropskih plavalcev in atletov. Atleti bodo v Azerbajdžanu izvedli ekipno tekmovanje tretje lige, plavalci pa bodo nastopali z generacijo mlajših članov. Gre za zelo dobrodošlo tekmo za mlajšo generacijo plavalcev, manjkala pa bo večina evropske elite, ki bo mesec dni kasneje nastopila na svetovnem prvenstvu v Kazanu.


Natančna udeležba še ni znana, predvideni pa so tudi določeni neolimpijski športi kot košarka 3 x 3, nogomet na mivki in podobno. Slovenci naj bi ob plavanju nastopili še v rokoborbi, lokostrelstvu ter kajaku in kanuju na mirnih vodah, načrtujejo pa se tudi nastopi v kolesarstvu, namiznem tenisu, judu, triatlonu in še kje, želja je tudi, da se slovensko reprezentanco povabi na odbojkarski turnir. Vse podrobnosti o načinu kvalifikacij in udeležbi še niso jasne, a naj bi se to uredilo v mesecu dni. Naš cilj je vsekakor, da Slovenija tam nastopi z najboljšo zasedbo, ki bo glede na discipline na voljo.


Azerbajdžan je pripravo na igre že predstavil evropskim novinarjem in jih prepričal v vrhunsko organizacijo. S športnega stališča bo prva izvedba iger nedvomno dopuščala tudi nekaj slabše nastope, prihodnost iger pa je odvisna predvsem od nadaljnjih stališč Združenja evropskih olimpijskih komitejev (EOC).

 

Znotraj EOC namreč obstaja tudi ideja, da bi evropske igre v prihodnje postale kvalifikacijske igre Evropejcev za nastop na olimpijskih igrah in v tem primeru bi imeli prihodnji prireditelji v vseh športih zagotovljen tudi nastop evropske elite.


Tudi pri EOC ne skrivajo, da bo prireditev v Azerbajdžanu test za nadaljnja tekmovanja. "Prav lahko si predstavljam, da bodo te igre v prihodnje vsaj v nekaterih športih kvalifikacijske za olimpijske igre," pravi predsednik EOC Patrick Hickey. Tudi ta je navdušen nad pripravami na igre in pravi, da bo Baku bržkone postavil nove standarde za največje športne dogodke na svetu. "Prepričan sem, da bo Baku 2015 izpolnil vsa naša pričakovanja, ki jih imamo za prve evropske igre," še pravi Hickey.


Zanimanje za igre v Evropi je veliko, tudi v najmočnejših državah pa so zavzeli stališče, da se bodo iger udeležili. Pri številnih velesilah je skupni imenovalec, da bodo šele po premieri pretehtali smotrnost tovrstnega tekmovanja in udeležbo na prihodnji tovrstnih tekmovanjih. Prireditelji pričakujejo kar 6.000 športnikov in športnic.