Novice

Nekdanji Kozmusov tekmec ostro nad dopinške grešnike

31. avgust 2015 Mednarodne zadeve Tokio bo leta 2020 še drugič v zgodovini gostil poletne olimpijske igre.

Med predstavniki organizatorjev je tudi Koji Murofushi, olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva ter neposredni tekmec slovenskega šampiona Primoža Kozmusa, ki se zavzema za zelo ostro in brezkompromisno obravnavo dopinških grešnikov.


Nekdanji olimpijski prvak v disciplini Murofushi se je ob robu potekajočega svetovnega prvenstva v atletiki v Pekingu v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP razgovoril o vprašanjih, povezanih z obravnavo športnikov, ki so jih zalotili, da so si pri doseganju uspehov na tekmovališčih pomagali na nedovoljen način.


Japonski atlet je prepričan, da bi morali biti do dopinških grešnikov neprizanesljivi, domačim organizatorjem olimpijskih iger na Japonskem pa bo svetoval, naj se zgledujejo po britanskih organizatorjih olimpijskih iger leta 2012 v Londonu, ko so že pred začetkom olimpijskih iger odkrili 107 športnikov pri zlorabi dopinga ter jih suspendirali, kar je imelo po njegovem mnenju za posledico zmanjšanje števila pozitivnih testov na samih igrah.


"Mora obstajati filter, prav tako je pomembno izobraževanje o vseh negativnih posledicah dopinga. Seveda bomo počakali, kako se bodo z dopingom spopadli brazilski organizatorji iger naslednje leto v Rio de Janeiru, že zdaj pa lahko zatrdim, da bomo čez pet let v Tokiu vztrajali pri zaščiti in podpori športnikov, ki so čisti," je dejal Murofushi, ki si bo prizadeval, da bodo dopinški grešniki nezaželeni na Japonskem, kar bo v končni posledici pomenilo, da vsem tistim, ki bodo odkrili zlorabo prepovedanih poživil prepovedali prihod na olimpijske igre leta 2020 na Japonskem.