Novice

Slovesna otvoritev evropskih iger v neposrednem prenosu na TV Slovenija

12. junij 2015 Baku 2015 Evropa bo nocoj doživela uvod v premierne evropske igre. Ob 18. uri bo na novem olimpijskem stadionu slavnostno odprtje, za katerega gostitelji iger obljubljajo izreden program.

Uvodnih iger se z 80 športniki udeležuje tudi Slovenija, slovensko zastavo pa bo na otvoritvi nosil namiznoteniški igralec Bojan Tokič.


Premiernih evropskih iger se bo udeležilo več kot 6000 športnikov iz 50 držav. Gre za novost v evropskem športu, ki je že dlje uveljavljena na različnih kontinentih.
Projekt je zanimiva mešanica kakovostnih olimpijskih športov, neolimpijskih športov, ki iščejo priložnost na trgu, nekaterih mladinskih tekmovanj in nekaterih regionalnih športov, kot denimo borilne veščine sambo. Prav prva izvedba iger bo odgovorila tudi na vprašanje, kako naprej in ali Evropa takšno športno tekmovanje potrebuje. Športniki so si enotni, da da, vendarle pod pogojem, da bi bila zasedba še močnejša in da bi bilo še bolj izrazito kvalifikacijsko za olimpijske igre.


Vsaj s prvo izvedbo iger ne bo težav, saj v Azerbajdžanu niso varčevali s sredstvi. Drugače je z naslednjo izvedbo leta 2019, saj je prireditev dobila Nizozemska, a jo je v sredo odpovedala, v Evropskem olimpijskem komiteju pa so prepričani, da bodo v kratkem našli nadomestnega organizatorja, a od uspešnosti in odmevnosti Bakuja bo odvisno veliko.


Slovenci si veliko obetajo od košarke 3 x 3, telovadca Saše Bertonclja, namiznoteniškega igralca Bojana Tokiča, judoistov, taekwondoistov, seveda pa v slovenskem taboru pričakujejo tudi kakšno pozitivno presenečenje. Morda bo to že v soboto, prvi uradni dan tekmovanj, uspelo gorski kolesarki Blaži Klemenčič. Ob njej prvi dan nastop čaka še gorska kolesarja Tino Perše in Gregorja Krajnca, karateistko Tjašo Ristič, triatlonko Evo Skazo in rokoborca Daniela Kočarja. Del predtekmovanj na igrah se bo začel že danes, ko bodo v vodo skočile sinhrone plavalke in vaterpolisti.