Novice

Norvežani na še višjo raven premaknili raven odličnosti

18. februar 2016 Lillehammer 2016 Norvežani so se izkazali za odlične gostitelje drugih zimskih mladinskih olimpijskih iger.

Pohvale dežujejo z vseh strani, organizacije je brezhibna, tekmovanja potekajo brez zapletov, internetne povezave so hitre, vsepovsod so prijazni, zgovorni, uslužni in nič kaj vsiljivi prostovoljci in za nameček so tekmovanja še dobro obiskana.


Ne gre za pretiravanje ali hvalo kar tako počez in brez podlage. Dobra obiskanost tekmovanj in številnih brezplačnih obstranskih prireditev, družabnih srečanj, delavnic, koncertov, dogodkov in na splošno zelo pozitiven odziv udeležencev in domačega okolja, je presenetila tudi norveške organizatorje same.


V Lillehammerju so seveda imeli na čem graditi novo zgodbo o uspehu. Ta majhen in lično urejen kraj, dve uri vožnje z vlakom oddaljen od prestolnice Osla, je namreč bil konec prejšnjega stoletja priča velikanskemu uspehu zimskih olimpijskih iger leta 1994. Te še vedno veljajo za nekakšen sinonim zelo dobro obiskane, učinkovite in okolju prijazne olimpijske organizacije. Večina olimpijske športne infrastrukture je obstala, zob časa je ni načel, tako da so jo lahko z manjšimi prilagoditvami in posodobitvami v celoti uporabili. Kar je seveda pomenilo toliko manjši obseg investicije.


Največji delež denarnih sredstev je tako pobrala izgradnja olimpijske vasi, kjer je precejšen delež sredstev primaknil Mednarodni olimpijski komite. Sodobne stanovanjske zgradbe so bile že pred igrami namenjene dijakom in študentom športnih oddelkov. Ko se bodo s ponedeljkom sobe izpraznile in bodo mladi športniki s številnimi izjemnimi vtisi zapustili Norveško, bodo še naprej ostale v uporabi mladim Norvežanom kot študentsko domovanje.
Seveda so pogoji na Norveškem pravzaprav idealni za organizacijo vseh mogočih zimskih športov tako na prostem kot v dvoranah. Ugoden geografski položaj v bližini polarnega kroga ponuja pravo zimo, z obiljem naravnega snega, nizkimi temperaturami, ob jasnih in sočnih dnevih, kar je ob kulturni in zgodovinski tradiciji ter skoraj fanatični ljubezni in predanosti Norvežanov zimskim športom predpogoj za uspeh.


Pa vendar so z organizacijo zimskih mladinskih olimpijskih iger v Lillehammerju, še zlasti potem, ko je Oslo umaknil kandidaturo za zimske olimpijske igre leta 2022, vzniknile tudi bojazni in skrbi, povezane predvsem z ugibanji, ali so lahko mladinska športna tekmovanja obetavnih, a še neuveljavljenih in neprepoznavnih športnikov, starih od 15 do 18 let, zanimiva in dovolj velik magnet za ljudi. Da gre za pravzaprav tekmovanje, ki je vsem odveč in namenjeno samo sebi. A takšne trditve, vsaj kar zadeva Norveško, niti najmanj ne držijo.


"Več kot 90.000 obiskovalcev športnih in kulturnih prireditev skupaj in več kot 50.000 obiskovalcev športnih prireditev pomeni, da smo dosegli in presegli lastna pričakovanja in napovedi. Tako dobra obiskanost tudi pomeni, da smo že na polovici iger presegli celotno obiskanost premiernih zimskih mladinskih olimpijskih iger pred štirimi leti v Innsbrucku, ki je vsega skupaj znašala 36.000," je nekaj začasnih in delnih podatkov sredi iger predstavil vodja odnosov z javnostmi organizacijskega odbora Magne Vikoeren.


Izvršni direktor olimpijskih iger pri Mednarodnem olimpijskem komiteju Christophe Dubi ni mogel prehvaliti norveških gostiteljev, z vseh vidikov finančne vzdržnosti, ne prevelikega proračuna, odlične obiskanosti, izjemne medijske odzivnosti ter odmevnosti na družbenih omrežjih. Zahvala gre tudi 3170 prostovoljcem, od tega jih je kar 1817 mlajših od 30 let.
Edina pomanjkljivost Norveške z vidika povprečnega tujega obiskovalca s plitvim žepom je, da gre za sicer zelo lepo in urejeno, a zelo drago državo. To pomeni, da so cene v trgovinah, gostilnah, restavracijah, hotelih zelo zasoljene. Tega se seveda dobro zavedajo tudi Norvežani, zato so ta primanjkljaj zapolnili z gostoljubnostjo.


Naslednji gostitelj zimske mladinske olimpijade bo pred težko nalogo preseči zelo visoke standarde, ki so jih postavili tokratni organizatorji. Uspeh norveških iger bodo z veseljem skušali nadgraditi Švicarji, ki bodo z Lozano leta 2020 gostili naslednjo, tretjo izvedbo zimskih mladinskih olimpijskih iger. Švicarji so v Lillehammerju že predstavili zasnovo iger, ki bodo na že znanih odličnih tekmovalnih lokacijah v in v okolici Lozane, večja novost bo le še nezgrajena, a zelo futuristično oblikovana, olimpijska vas.
Tretje poletne mladinske olimpijske igre bodo leta 2018 v argentinskem Buenos Airesu.