Novice

Nov kvalifikacijski sistem za OI 2020 telovadcem prinaša več možnosti

30. oktober 2015 Mednarodne zadeve Mednarodna gimnastična zveza (FIGA) je na majskem zasedanju v Melbournu izglasovala nov kvalifikacijski sistem za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Pet mesecev kasneje je okrog tega še nekaj neznank, navkljub vsemu pa spremembe pozdravljajo vsi, saj bo za preboj na OI po novem več možnosti.
Število nastopajočih - 98 telovadcev in 98 telovadk - bo ostalo enako. S trenutnimi pravili se lahko na OI uvrsti največ pet tekmovalcev na državo, v Tokiu jih bo lahko nastopilo šest na državo.


Na SP 2018 bodo najboljše tri ekipne dobile mesto na OI, najboljših osem (brez tistih že uvrščenih) s SP 2019 se bo prav tako uvrstilo na OI. Bo pa za ekipne tekme novost. Vsaka reprezentanca bo lahko na tej imela štiri namesto dozdajšnjih petih tekmovalcev.
Specialisti na orodjih so si mesto na OI po trenutnih pravilih zagotovili z odličjem. Tudi za Tokio 2020 to ostaja enako, vendar če bo dobitnik medalje prihajal iz države, ki se je na OI uvrstila ekipno, potem bo šlo mesto naslednjemu v finalu. Vsi drugi se bodo na OI lahko uvrstili prek svetovnih pokalov in kontinentalnih prvenstev, a le leta 2020.


To pomeni, da FIGA ukinja predolimpijski kvalifikacijski turnir. Poudarek skuša dati svetovnim pokalom in kontinentalnim prvenstvom, ki do zdaj posebej velikega pomena niso imeli.
Nov sistem, če ne bo prišlo v zadnjem trenutku do kakšnih zapletov, kot je poudaril slovenski selektor Sebastijan Piletič, bi tako na svetovne pokale moral privabiti več tekmovalcev, predvsem tistih najboljših, kot so recimo Japonci in Kitajci. "To je prav. Ne bojimo se konkurence. Ampak naj dajo več možnosti za uvrstitev na OI, ne samo eno," razmišlja Piletič. Zaradi trenutnega sistema na primer v Riu naslova olimpijskega prvaka ne bosta branila Madžar Krisztian Berki na konju in Nizozemec Epke Zonderland na drogu, ki sta v Glasgowu ostala brez posamičnega finala.


Eden takšnih, ki je bil žrtev "nehumanega kvalifikacijskega sistema", kot se je izrazil slovenski telovadec Sašo Bertoncelj, je bil tudi nekdanji odlični slovenski telovadec Aljaž Pegan. V olimpijskem ciklu za OI 2008 v Pekingu je bila leta 2005 svetovni prvak, leta 2006 in 2007 podprvak, ostal pa je brez olimpijskega nastopa, ker leto dni pred Pekingom ni bil zlat, posebnega povabila Fige pa kasneje ni prejel.