Novice

Novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez je Bogdan Gabrovec

16. december 2014 Olimpijski marketing Bogdan Gabrovec je v drugem krogu dobil več glasov kot njegov protikandidat Zoran Janković.

Nekdanji predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec je novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Gabrovec je v drugem krogu volitev na skupščini OKS-ZŠZ v Ljubljani dobil 89 glasov, ljubljanski župan Zoran Janković pa 51.


Gabrovec je v prvem krogu dobil 64 glasov, Janković 40, le dve manj, 38, pa srebrni olimpijec iz Atlante 1996, Andraž Vehovar.

 

Enainšestdesetletni Bogdan Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, je novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Pet mandatov je uspešno vodil Judo zvezo Slovenije, ki ga je predlagala za prvega moža OKS. Pod njegovim vodstvom je Urška Žolnir v Londonu 2012 osvojila prvo žensko zlato olimpijsko odličje za Slovenijo.


Gabrovec je o svojih prednostnih nalogah še pred izvolitvijo dejal: "Takoj bo potrebno opraviti razgovore s strokovnim delom OKS. Objaviti bo treba razpis za novega generalnega sekretarja, ker je to povezano z mandatom predsednika in novega vodstva. Kar pa se vsebine tiče, pa bo treba takoj prednostno izdelati akcijski načrt, ki bo opredeljeval konkretne naloge, ki bo opredeljeval strategijo OKS. To so sprejele vse članice in zavezuje vsakega predsednika, ne glede na to, kateri bo. Potem se bodo izvajale naloge, ki so v omenjenem programu že zelo dobro opredeljene."

 

Nekdanji vrhunski judoist Gabrovec je na minulih volitvah za predsednika Judo zveze Slovenije prejel vseh 51 glasov prisotnih kandidatov, pred nedavnim odstopom zaradi kandidature za predsednika OKS pa jo je vodil že 20 let. Dva mandata je podpredsednik krovnega olimpijskega gibanja v Sloveniji vodil tudi odbor za vrhunski šport, nekoč je predsedoval Fundaciji za šport in tudi vladnemu strokovnemu svetu za šport.

 

V svoji karieri športnega funkcionarja je bil leta 2012 med drugim vodja slovenske olimpijske reprezentance v Londonu. Pod njegovim vodstvom je slovenska reprezentanca osvojila štiri kolajne, po eno zlato ter srebrno in dve bronasti. Poleg zlate Žolnirjeve je bil branilec naslova iz Pekinga 2008 atlet Primož Kozmus takrat srebrn, do bronaste kolajne pa so prišli strelec Rajmond Debevec in veslača Iztok Čop ter Luka Špik.

 

OKS najbolj potrebuje predsednika doma, je pred predsedniškimi volitvami dejal Gabrovec. Povezanost in sodelovanje z Mariusom Vizerjem, predsednikom SportAccorda in Mednarodne judo zveze, so Gabrovcu omogočile povečanje izjemnega napredka juda na domačih tleh, med drugim je Ljubljana leta 2013 gostila tudi mladinsko prvenstvo, že pred tem pa je bilo v Mariboru 2002 evropsko člansko prvenstvo, v Kopru pa kadetsko EP leta 2009.