Novice

Novoletna poslanica Thomasa Bacha

31. december 2015 Vrhunski Šport Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je v novoletni poslanici športne zveze pozval, naj očistijo svoje vrste in športu vrnejo njegovo verodostojnost.

"Ko smo pred letom dni sprejeli olimpijsko agendo 2020, se je moje sporočilo vsem v olimpijskem gibanju glasilo, da bodo potrebne spremembe. Dogodki v zadnjih 12 mesecih so nas pripeljali do spoznanja, da bo to še toliko bolj nujno, če bomo želeli zavarovati verodostojnost športnih organizacij in zaščititi interese čistih športnikov. Nedvomno je, da so zadnji dogodki v nekaterih športnih panogah vrgli temno senco na celoten svetovni šport," je v novoletni poslanici, med drugim dejal Thomas Bach.


V iztekajočem se letu so svetovni šport pretresle številne afere. Najbolj odmevni so bili škandali svetovne nogometne zveze (Fifa), ki se sooča s korupcijo in podkupovanji, tako kot tudi mednarodna atletska zveza (Iaaf), ki se za nameček ukvarja še z dopinškimi aferami, kar zlasti velja za rusko atletsko zvezo, ki je začasno suspendirana z mednarodnih tekmovanj.
"Mok že izvaja mednarodno priznane standarde upravljanja v vseh svojih dejavnostih. Okrepili smo tudi svojo zavezanost k temu, da kaznujemo nepoštene športnike in zaščitimo tiste, ki se dopinga ne uporabljajo. Naš proces sprememb bomo nadaljevali tudi v letu 2016 in to z enako energijo in odločnostjo kot do zdaj, kajti le na ta način bomo lahko še naprej krepili vlogo športa v družbi. V zvezi s tem bomo še okrepili svoje partnerstvo z Združenimi narodi in tudi tako bomo skušali prispevati k uresničevanju ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj in pomoč milijonov beguncev po vsem svetu," je še dejal Bach, ki se je dotaknil tudi olimpijskih iger v Rio de Janeiru. "Prepričan sem, da bo Brazilija, s svojim veseljem do življenja in strastjo do športa, navdušeno pozdravila športnike z vsega sveta. Vemo, da zdajšnja gospodarska in politična situacija v Braziliji ni najboljša, vendar sem prepričan, da bo v naslednjih mesecih organizatorjem s pomočjo brazilskih državljanov uspelo dokončati vse objekte in da bodo olimpijske igre uspešne. To bo tudi priložnost, da se spomnimo, kako pomembne so olimpijske vrednote."