Novice

Ob obisku Thomasa Bacha bo v Ljubljani zaživel olimpijski izobraževalni center

15. februar 2016 O OKS-ZŠZ Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bo 15. aprila obiskal Ljubljano.

S svojim obiskom bo počastil tudi odprtje novega Olimpijskega izobraževalnega centra v ljubljanskem BTC-ju, pri Olimpijskem komiteju Slovenije pa ob obisku predsednika Moka pripravljajo še številne druge aktivnosti.
"Osnovni namen novega olimpijskega izobraževalnega centra je predstavitev zgodovine slovenskih olimpijcev, želimo pa si tudi promocijo športa za vse in promocijo športa pri mladih," je v zvezi z novim centrom povedal Matic Švab iz marketinga OKS. V BTC-ju bo tako nastal majhen muzej, pri katerem je OKS našel arhitekturno rešitev petih olimpijskih krogov, kjer se bodo predstavljali dosežki slovenskih olimpijcev na letnih in zimskih igrah, na voljo bo večnamenska dvorana in tudi trgovina s spominki.


Vse skupaj vsaj v polovici objekta spominja na nekakšen slovenski olimpijski muzej. Pri tem je zanimivo, da Slovenija res delujočega muzeja športa še nima, v dvorani v Stožicah pa s podobnimi vsebinami domuje Hram slovenskih športnih junakov. "Tudi naša želja je, da bi Slovenija dobila športni muzej, a smo še daleč od tega, da bi ga zares oblikovali," pa je v zvezi s tem ob zadnjem zasedanju IO OKS povedal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki priznava, da v tem trenutku še ne vidi finančne rešitve za ta sicer pomemben projekt.


Tudi Švab pravi, da gre za izobraževalni center, ki na muzejskem področju ponuja le zametke. "Tukaj bodo tudi programi za otroke, učne urice z nekdanjimi slovenskimi olimpijci. Naša ideja je, da se zadeva razvije do te mere, da bo tukaj moč urediti kar športni dan, saj bomo v BTC najprej v dvorani učne urice, nato pa bo v centru na voljo učna pot s 30 do 40 klopmi z olimpijskimi informacijami, vmes pa tudi nekaj animacijskih točk, kjer bo denimo možno videti, kako visoko je letvica za svetovni rekord v skoku v višino, ali pa, kako težko je kladivo, ki ga je uporabljal zlati Primož Kozmus. Za zaključek športnega dneva pa se ponuja vodni park Atlantis."


Prav odprtje informacijskega centra bo glavni razlog obiska Thomasa Bacha, ki se je o tem s predsednikom OKS Gabrovcem in generalnim sekretarjem Edvardom Kolarjem dogovoril lani jeseni na zasedanju ANOC-a v New Yorku. Prav ob obisku Bacha bo OKS predstavil tudi slovensko olimpijsko opremo za igre v Rio de Janeiru, kjer nekateri nestrpno čakajo naslednjo idejo oblikovalca Sandija Murovca, povezano z zdaj že uveljavljenimi slovenskimi športnimi barvami, osrednjim simbolom Triglavom in novimi idejami posebej za te igre. V pripravi pa je tudi maskota OKS, ki jo krovna slovenska športna organizacija želi predstaviti prav ob obisku Bacha. Bach bo tudi gost gala večerje v ljubljanskem hotelu Lev, katere izkupiček je namenjen skladu za socialno ogrožene športnike.


V Ljubljani bo 15. aprila (9. 4. v Kranju, 10. 4. v Mariboru, 16. 4. v Kopru in 17. 4. v Novem mestu) potekal tudi projekt olimpijska norma. Osnovna ideja je, da se tekmovalci, tek je namenjen vsem, pomerijo na Cooperjevem testu. Nato jim bo več tednov na voljo pomoč za pripravo, vodja tega dela je nekdanji olimpijec v maratonu Roman Kejžar, kaj so pridobili, pa bodo lahko preizkusili na finalu projekta OI norma 18. junija spet v Ljubljani.