Novice

Obletnica smrti ing. Stanka Bloudka

26. november 2010 Ostale zadeve Ing. Stanko Bloudek, ki se je rodil 11. februarja 1890 v Idriji in umrl 26. novembra 1959 v Ljubljani, velja za eno pomembnejših športnih osebnosti iz vrst Slovencev.

Ing. Stanko Bloudek se je rodil 11. februarja 1890 v Idriji. Umrl je 26. novembra 1959 v Ljubljani. Velja za eno pomembnejših športnih osebnosti iz vrst Slovencev. Bil je športnik, športni delavec, konstruktor. Izkazal se je na številnih področjih. Ing. Stanko Bloudek je bil do sedaj tudi edini Slovenec, ki je postal član Mednarodnega olimpijskega komiteja. Zaradi zaslug na področju športa, se po njem imenujejo najvišja državna priznanja za področje športa.

Danes, na dan obletnice smrti, so generalni direktor Direktorata za šport pri MŠŠ

Marko Rajšter , podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez

dr. Jakob Bednarik in olimpijec Iztok Čop, tudi član Izvršnega odbora OKS, na grob na ljubljanskih Žalah položili venec.

Ob današnjem sporočilu medijem naj posredujemo tudi informacijo, da je bil v letošnjem letu imenovan Odbor za obnovo, oz. postavitev novega spomenika ing. Stanku Bloudku. Dosedanji spomenik, ki je ob neposredni bližini Hale Tivoli je v slabem stanju. Doprsni kip pa je bil pred leti odtujen.

Člani odbora so se do sedaj sestali na dveh srečanjih. Sprejetih je bilo že nekaj predlogov, med pomembnejšimi pa je zagotovo predlog nove lokacije, ki naj bi bila v Športnem parku Stožice. Spomenik  bo postavljen predvidoma sredi prihodnjega leta. V odboru  so predstavniki Ministrstva za šolstvo in šport, Olimpijskega komiteja Slovenije, Mestne občine Ljubljane in Ministrstva za kulturo.