Novice

Odbojkarji odhajajo na kvalifikacijski turnir za OI

04. maj 2012 Olimpijska reprezentanca Slovenije, London 2012, Vrhunski Šport Odbojkarska reprezentanca ima izmed vseh slovenskih ekip še edina možnost, da se uvrsti na olimpijske igre.

Za njihovo izpolnitev bo na turnirju v Sofiji treba osvojiti prvo mesto. Za mnoge so Slovenci v družbi Bolgarije, Srbije, Španije (reprezentance sestavljajo skupino 1, najboljši dve reprezentanci bosta napredovali v polfinale) Finske, Nemčije, Italije in Slovaške popolni 'outsiderji', njihove možnosti, da se uvrstijo v London so resnično majhne, a besede predaja iz slovenskega tabora vendarle ni slišati.


"Olimpijske igre so sanje vsakega športnika, zato moramo imeti cilj, da se na njih uvrstimo, pa čeprav je konkurenca izjemna. Čaka nas težko delo, toda sanje so dovoljene. Nestrpno čakamo začetek, želimo si pokazati našo najboljšo igro, kaj nam bo ta prinesla, pa bomo videli. Gremo s tekme v tekmo, razmišljamo le o naslednjem tekmecu," je dejal organizator slovenske igre Dejan Vinčić.


Podobno razmišlja tudi selektor Vukovič. "Za nas je že uspeh, da bomo v tej zadnji fazi olimpijskih kvalifikacij sploh igrali, toda le s tem se ne bomo zadovoljili, želimo si doseči čim več, želimo biti do konca v igri za nastop v Londonu. Tekmeci bodo močni, praktično bo to evropsko prvenstvo v malem. Toda mi hočemo potrditi, da smo resna reprezentanca, ki ima svetlo prihodnost in ki je zmožna velikih reči. Škoda je le, da tudi tokrat ne bomo popolni, pri istih igralcih kot lani so se spet pojavile poškodbe, tako da trenutno ne moreč reči, s katerimi 12 igralci bomo potovali v Bolgarijo," ne izobeša bele zastave črnogorski strateg, ki zagotovo ne bo mogel računati na poškodovanega korektorja Alena Šketa, zaradi poškodb sta vprašljiva tudi bloker Matevž Kamnik in sprejemalec (po potrebi tudi korektor) Klemen Čebulj, že dalj časa pa je jasno, da reprezentanci ne bo mogel pomagati niti Vid Jakopin. Vuković bo na Kamnika in Čebulja čakal do zadnjega trenutka: "Vemo, kako pomembna sta igralca za našo ekipo, zato upam, da nam bosta lahko vsaj malo pomagala. Stoodstotno pa najbrž ne, posebno to velja za Kamnika."


Vuković je zelo zadovoljen s pripravljalnim obdobjem, v katerem so odigrali pet prijateljskih tekem. Zadnje tri v Nemčiji, ko so proti gostiteljem eno tekmo dobili (4:0), dve pa izgubili (2:3 in 1:3), a rezultati kot vedno ob takih tekmah niso bili v prvem planu. Priložnost so tako dobili prav vsi igralci, selektorja veseli, da sta zelo dobre partije kazala Jan Pokeršnik in Jan Planinc, ki sta dokazala, da na njih lahko resno računa. Še bolj pa Vukovića veseli dejstvo, da so od lani napredovali "Italijani" Tine Urnaut, Alen Pajenk in Mitja Gasparini: "Pozna se, da imajo za sabo odlično sezono pri kakovostnih ekipah. Oni dobesedno izstopajo in povsem jasno je, da bodo nosilci naše igre. A treba jih bo tudi odpočiti, saj bo ritem naporen."


Slovenci bodo prvo tekmo igrali proti gostiteljem turnirja, Bolgarom. Kot razmišlja pomočnik selektorja Tine Sattler, naj bi bilo to dobro, saj v prvih tekmah ekipe še niso prave, tako da je lažje priti do presenečenja. Po Bolgariji bodo v sredo naslednji tekmeci Španci (v pripravljalni tekmi je s 3:1 premagala Finsko), po dnevu odmora pa jih čaka še Srbija, ki bo nastopila brez korektorjev Ivana Miljkovića in Saše Starića.

Foto: Thomas Črnec