Novice

Odkrili doprsni kip ing. Stanka Bloudka

24. junij 2011 Vrhunski Šport 23. junij 2011 je bil za OKS ZŠZ še posebej delaven. Po zasedanju IO in skupščine so odkrili doprsni kip ing. Stanka Bloudka in podelili priznanji Majdičevi in Peterki.

23. junij 2011 je bil za OKS ZŠZ še posebej delaven. Po zasedanju IO in skupščine so odkrili doprsni kip ing. Stanka Bloudka in podelili priznanji Petri Majdič in Primožu Peterki.

 

O liku in delu ing. Stanka Bloudka je odveč izgubljati preveč besed. Človek, ki se je globoko zasidral v slovenski šport n v njem deloval kot športnik, trener, športni delavec in konstruktor, je bil do sedaj edini Slovenec, ki je postal član Mednarodnega olimpijskega komiteja. Zato je dan odkritja obeležja - 23. junij, še posebej pomemben, saj je bil na ta dan leta 1894 v Parizu ustanovljen Mednarodni olimpijski komite in vsako leto na ta dan obeležimo tudi ustanovitev MOK. Ing. Stanko Bloudek je največji del na področju športa ustvaril in zapustil v Ljubljani, čeprav je najbolj znana njegova skakalnica, pa je seveda nastala še cela vrsta drugih objektov, zelo veliko pa je naredil tudi za športnike in društva. V Ljubljani je bil ob Hali Tivoli postavljen spomenik ing. Stanka Bloudka. Ta bronasti odlitek pa je bil odtujen - ukraden in kar nekaj časa tako ni bilo primernega obeležja. Že pred časom je bil ustanovljen odbor za postavitev novega spomenika, v katerem so bili  Miroslav Cerar, Aleš Čerin, Zoran Verovnik, mag. Gojko Zupan in dr. Tomaž Pavlin. Doprsni kip ing. Stanka Bloudka je izdelal akademski kipar Mirsad Begič, kje pa bo stal v tem trenutku še ni znano.

 

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič je v nadaljevanju podelil Častno listino OKS - ZŠZ dvema slovenskima šampionoma, Petri Majdič in Primožu Peterki, ki sta sklenila bogati športni karieri. Ob vsesplošnem zadovoljstvu, da oba še naprej ostajata v športu, Petra kot ambasadorka svetovnega prvensta 2017, upamo, da v Planici, Primož pa bo sodeloval tudi z Oimpijskim komitejem Slovenije kot promotor olimpizma, se jima je slovenska krovna športna organizacija s podelitvijo Častne listine skomno zahvalila za vse kar sta odlična športnika in veliki osebnosti storila na svoji športni poti.