Novice

Odličen nastop slovenskih športnikov na igrah Alpe - Jadran

29. junij 2012 Slovenska delegacija, ki je štela 91 športnikov iz šestih različnih panog, je v dveh dneh skupno osvojila kar 62 odličij.

Enajstim medaljam iz prvega dne so mladi slovenski atleti v Hartbergu drugi dan dodali še 10 kolajn, od teh je bila kar polovica zlatih. Luka Janežič je bil s časom 22,16 najhitrejši v teku na 200 metrov, Jan Petrač je dobil taktičen tek na 1500 metrov (4:20,97), Mateja Pokrivač pa je na isti razdalji vodila od starta do cilja in zmagala s časom 4:52,59. Zlata sta bila še skakalka v daljino Tina Božič (561 cm) in skakalec ob palici Ambrož Tičar (431 cm). S srebrom so se okitili Jaka Zupan(49,95) in Anja Benko v tekih na 400 metrov (56,60), Karmen Pirc v skoku ob palici (322 cm) ter Denis Kumek (50,32 m) in Veronika Domjan v metu diska (44,42 m).

 

Za pospešeno bitje srca je poskrbela tudi mlada judoistka Tjaša Brumen, ki je v kategoriji do 52 kilogramov po napetem boju premagala Avstrijko Nicole Herbst. Svoje barve medalj sta dodala še srebrni Narsej Lackovič v kategoriji do 81 kilogramov in bronasta Ana Heberle (48 kilogramov). "Z našimi mladimi upi sem izjemno zadovoljen. Osvojili smo osem odličij, od tega kar tri zlata. Menim, da je to dober uvod mladih v svet 'velikega' športa," je bil optimističen vodja slovenskih judoistov Štefan Cuk.

 

Ob glasnem navijanju v plezalni dvorani v Fürstenfeldu so si trojno slovensko zmago znova priplezali Gregor Vezonik, Anže Peharc in Milan Preskar, tokrat v slogu balvani. Peharc je zabeležil še drugo mesto v hitrostnem plezanju, medtem ko se je Vezonik uvrstil na tretje. Med dekleti je blestela Jera Lenardič, ki je bila najboljša v težavnostnem plezanju, na drugem mestu ji je sledila Rebeka Kamin. "Z Rebeko vse do konca nisva vedeli, katera bo stopila na najvišjo stopničko. Na koncu je zlato pripadlo meni, česar sem zelo vesela, zlasti zato, ker sem imela v zadnjem letu kar nekaj težav s poškodbami," je povedala mlada Krajnčanka. Za še eno srebrno kolajno pa je poskrbela Julija Kruder v hitrostnem plezanju.

 

Tako kot atleti pa se lahko s petimi zlatimi medaljami pohvalijo tudi v plavalnem taboru. Najprej jih je na 200 metrov prosto razveselil Miha Bernat, nato Neža Mračun na 100 metrov prsno, Vita Vovk na 100 metrov delfin, nosilka slovenske zastave na letošnjem odprtju iger Tjaša Pintar (200 metrov mešano) in še ženska štafeta v prostem slogu na 4 x 100 metrov. Tik pod najvišjo stopničko je stopila Lucija Kous, tretja mesta pa so si priplavali Špela Bohinc, Niko Zorman in moška štafeta (4 x 100).

 

Praktično nepremagljive so bile slovenske odbojkarice, ki v štirih tekmah niso zabeležile niti enega izgubljenega niza. To jim je prineslo več kot zasluženo prvo mesto, potem ko so v finalu ugnale tudi hrvaške predstavnice. "Vse pohvale našim tekmovalkam, ki so opravile izvrstno delo. Seveda ni nikoli tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše, vendar lahko rečem, da so dekleta odigrala skoraj popolno," se je ob koncu tekme pošalil trener slovenskih odbojkaric Jože Časar.

 

Moška košarkarska ekipa, ki je bila najmlajša na letošnjih igrah, pa je v boju za tretje mesto s tremi točkami prednosti ugnala madžarsko ekipo (76:73).