Novice

Odlična druga tretjina premalo za presenečenje proti favoritom

13. februar 2014 Soči 2014 Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi na olimpijskih igrah v Sočiju in tudi na sploh prvi tekmi samostojne Slovenije na OI klonila proti domači reprezentanci Rusije z 2:5 (0:2, 2:1, 0:2).

Skoraj leto dni je minilo od enega največjih uspehov slovenske hokejske reprezentance, ki si je na Danskem priborila nastop na olimpijskih igrah. Risi so danes tudi dočakali olimpijsko premiero, napovedi slovenskih hokejistov, ki so se v Sočiju že teden dni pripravljali na veliki dogodek, da se bodo srčno borili proti favoriziranim tekmecem, pa so se uresničile. Po odlični drugi tretjini, ko so izbranci Matjaža Kopitarja domačine nadigrali in tudi dosegli oba gola, so bili v seštevku vseh 60 minut Rusi vendarle boljši in so slavili s 5:2.

Če bi sodili zgolj po začetku tekme, se je Sloveniji obetala nočna mora. Motivirani domači zvezdniki, za katere na teh igrah obstajata samo ena želja ali cilj, osvojiti zlato olimpijsko medaljo, so pred svojimi navijači namreč odločno začeli. Že v prvem pravem napadu je Aleksander Ovečkin z milimetrsko natančnim strelom poslal plošček pod prečko vrat Roberta Kristana, Jevgenij Malkin pa je v četrti minuti po novem protinapadu povišal na 2:0.

Nato pa so se Slovenci zbrali. Premoč je bila v prvem delu sicer še vedno krepko na strani domačinov, razmerje v strelih v tem delu pa 18-4, toda slovenska mreža se ni več zatresla. Kristan se je ogrel, nekajkrat odlično posredoval, pa tudi slovenska obramba in celotna peterka na ledu je nekajkrat z borbenimi posredovanji preprečila višji zaostanek. Na drugi strani vratar Semjon Varlamov v tem delu igre še ni imel prav veliko dela, nekoliko ga je ogrel le prvi slovenski zvezdnik Anže Kopitar.

Drugo tretjino pa si bodo zapomnili predvsem slovenski ljubitelji hokeja, tudi na tribunah dvorane Bolšoj jih je bilo nekaj, čeprav so imeli Rusi seveda razumljivo premoč. Ne pa tudi na ledu, ko je Slovenija takoj vzpostavila ravnotežje, nato pa Ruse na trenutke celo stisnila v njihovo obrambno tretjino. Sadove takšne igre pa je požel Žiga Jeglič: najprej je že v 22. minuti prvič premagal domačega vratarja z natančnim strelom po sredini. Slovenci pa so še naprej igrali odločno. Kopitar, Robert Sabolič in soigralci so bili nevarni v napadu, Rusi pa na trenutke že precej nervozni. Na slovensko smolo pa so Rusi izkoristili "power-play", ko je bil v 38. minuti uspešen Kovalčuk. Vseeno pa so imeli zadnjo besedo v drugem delu Slovenci, oziroma spet Jeglič. Natančno podajo Saboliča je spretno spremenil v zadetek v 39. minuti in Sloveniji priboril sijajno izhodišče po 40 minutah.

Morebitne misli o presenečenju pa so Rusi hitro zatrli v zadnji tretjini. Po terenski premoči domača reprezentanca niti ni bila toliko boljša (v zadnji tretjini pri strelih 8-4, skupno na tekmi razmerje 35-14), so pa bili Rusi spet dovolj natančni. Predvsem pa so znali kaznovati napake Slovencev, ki so v želji, da bi nadgradili drugo tretjino s še kakšnim zadetkom, občasno puščali preveč prostora na sredini. Po hitrem protinapadu je tako Valerij Ničuškin zadel za 4:2, ko pa je Anton Belov v 48. minuti zadel za 5:2, je bilo že jasno, da so Rusi izpolnili prvo nalogo na teh OI.

A Slovenci niso razočarali, s srčno in borbeno predstavo pa so postavili dobre temelje za nadaljevanje olimpijskega turnirja. Zdaj jih čaka dvoboj z ranjenimi levi iz Slovaške, saj so Slovaki na drugi tekmi te skupine danes doživeli pravi polom in proti Američanom klonili kar z 1:7. Slovenija in Slovaška se bosta spopadli v soboto, 15. februarja, že ob 9. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Hokej Slovenija:Rusija