Novice

Odličnost, partnerstvo in prijateljstvo na Olimpijskem teku

27. junij 2011 Nekaj več kot 500 udeležencev Olimpijskega teka v Kopru, ki je potekal v soboto, 25.6.2011, je počastilo dan Mednarodnega olimpijskega komiteja.

V soboto, 25. junija 2011, so koprske ulice postale povsem olimpijske, saj je v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije, Športne zveze Koper in Mestne občine Koper v Kopru z glavnim dogajanjem v Športno-rekreacijskem centru Bonifiki potekal že tradicionalni Olimpijski tek. Več kot 500 udeležencev je s tem počastilo 117. obletnico ustanovite Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in se pridružilo številnim ljubiteljem športa, ki so s podobnimi aktivnosti to storili po vsem svetu.

 

Sončno vreme je že v začetku dneva narekovalo, da bo druženje v Kopru prijetno in predvsem olimpijsko. Najprej so se na Asko mini olimpijadi ogreli otroci, temu pa je sledilo skupinsko ogrevanje vseh tekačev, ki ga je vodil tekaški strokovnjak Urban Praprotnik, ob spremstvu slovenske olimpijke Brigite Langerholc Žager. Dobro ogreti in razpoloženi so vsi tekači na atletskem stadionu pozdravili olimpijce, zadnje vzpodbudne besede pa so pripadale podpredsedniku OKS-a Bogdanu Gabrovcu, županu Mestne občine Koper Borisu Popoviču in predsedniku uprave zlatega sponzorja teka, Adriatica Slovenice, Gabrijelu Škofu. 3, 2, 1, start in že se je začel olimpijski tek. Ob zvokih Godbe na pihala Laško so se tekači podali na nekaj manj kot osem kilometrov dolgo progo, ki se je s Športno-rekreacijskega centra Bonifika nadaljevala proti koprskem pristanišču Luke Koper, kjer so tekači pretekli kontejnerski terminal, nadaljevali po koprski promenadi nazaj do Bonifike. V duhu gesla »Važno je sodelovati, ne zmagati« je bil tek ne tekmovalne narave, zato so bili prav vsi tekači zmagovalci. Še posebno veselje sta v cilju pokazala osemnajstletni žongler Jakob Bergant, ki je celo pot prežongliral, in slep tekač, Ivan Hrovat, ki se je z velikim veseljem udeležil olimpijskega teka. Najstarejši tekač je bil star 71 let, najmlajši pa je tokrat premagal olimpijsko progo kar v vozičku – dvomesečni Rok. 

 

Poleg teka na osem kilometrov so se udeleženci lahko podali tudi na kilometer dolg tek, po vseh športnih aktivnostih pa so vse udeležence čakale palačinke, sponzorji in partnerji teka na razstavnem prostoru, bogate nagrade, še posebej zanimivi pa so bili zagotovo olimpijci, dogodka se jih je udeležilo približno dvajset - med njimi jadralec Gašper Vinčec, plavalec Matjaž Markič, kajakašica Špela Ponomarenko, smučar Andrej Jerman, smučarski skakalec Primož Peterka, atletinja Brigita Langerholc Žager, biatlonka Tadeja Brankovič Likozar, poseben aplavz pa je požel olimpijec Marko Račič, udeležence olimpijskih iger leta 1948 v Londonu. Ti so svojo prisotnostjo polepšali dan marsikomu, saj so se fotografirali s svojimi navijači, delili avtograme ali pa se z njimi preprosto pogovarjali.

 

Celotno dogajanje je ves čas spremljal tudi Asko, maskota zlatega sponzorja olimpijskega teka, Adriatica Slovenice – uradne zavarovalnice slovenskih olimpijskih reprezentanc, na teku so se udeleženci sladkali z okusnimi palačinkami, za katere je poskrbel SKB, sicer glavni sponzor slovenskih olimpijskih reprezentanc, ob visokih poletnih temperaturah je za odžejanje poskrbela Pivovarna Laško z olimpijsko vodo Odo, otroci so lahko svoje starše počakali v olimpijskem vrtcu, v katerem je za otroško razigranost poskrbel Mobitel, sponzor olimpijskega teka, skupaj  z Dnevnikom in Bolho.com pa smo poskrbeli, da nas je bilo na teku čim več, in da je pričarano olimpijsko vzdušje doseglo tudi tiste, ki se teka niso udeležili. V duhu Intersportovega slogana »Šport ljudem« verjamemo, da smo skupaj pričarali nepozabno druženje in ljudem še bolj približali olimpijsko gibanje in šport na sploh.