Novice

Odmeven posvet OKS – ZŠZ v Zrečah

10. oktober 2013 OKS-ZŠZ organizira dvodnevni posvet s svojimi članicami. Zanimive teme aktualnega športnega trenutka so pod zreško Pohorje privabile več kot sedemdeset predsednikov NPŠZ, trenerjev in športnih delavcev.

Spremembe pravil OKS -  ZŠZ, aktualne zadeve iz vrhunskega športa in obravnava nacionalnega programa športa 2014 – 2023 so bile nosilne teme prvega dne posveta. Na redni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije, ki naj bi zasedala 17. decembra 2013, bodo člani, med drugim obravnavali in verjetno tudi sprejeli nova Pravila OKS – ZŠZ. Po detaljnji obrazložitvi načrtovanih novosti, ki jih je na posvetu predstavil član Komisije OKS za pravne zadeve in organiziranost Mitko Ribičič, se je med udeleženci razvila razprava predvsem o načinu volitev predsednika OKS in članov IO OKS.

 

Omenjena razprava ne preseneča, saj bodo volitve novega predsednika OKS decembra 2014, dosedanji predsednik dr. Janez Kocijančič pa je že nekajkrat poudaril, da ne namerava več kandidirati in da se umika z mesta čelnega moža slovenske krovne športne organizacije. V tem trenutku so v igri trije modeli volitev:

- predsednik po izvolitvi predstavi predlog sestave članov IO OKS; gre za dosedanji, mandatarski sistem volitev;

- kandidat za predsednika ob svojem programu pred volitvami predstavi predlog sestave IO OKS;

- predsednik predlaga tri podpredsednike, člane IO OKS pa se voli neposredno na volilni skupščini OKS;

Podpredsednika OKS Bogdan Gabrovec (odbor za vrhunski šport) in Branko Žnidarič (odbor športa na lokalni ravni ) sta v razpravi povzela mnenje njunih odborov, ki se zavzema za drugo od treh predlaganih možnosti.

Tudi na področju še večje transparentnosti in boljše urejenosti vrhunskega športa v Sloveniji se v bližnji prihodnosti obetajo nekatere pomembne spremembe. Strokovna služba Odbora za vrhunski šport na OKS, na čelu z njenim direktorjem Blažem Perkom, je v nadaljevanju posveta predstavila stanje revizije »Pravil, pogojev in kriterijev za registriranje in kategoriziranje športnikov v R Sloveniji«, spregovorila o prenovljenih »Kriterijih za oblikovanje prednostne liste športnikov in trenerjev – kandidatov za zaposlovanje v državni upravi«, ki so posledica nedavno podpisanega sporazuma med OKS in ministrstvi za obrambo, finance in notranje zadeve R Slovenije, orisala metodologije za razvrščanje športnih panog v razrede za potrebe razpisov Fundacije za financiranje športnih organizacij in Letnega programa športa 2014 ter poročala o končanem razpisu za štipendije in panožnih centrih.

Veliko zanimanja med udeleženci dvodnevnega posveta v Zrečah je požel v.d. direktorja Direktorata za šport dr. Edvard Kolar, ki je v svojem nastopu nazorno orisal bistvene poudarke iz nacionalnega programa športa 2014 – 2023, ki ga je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport dalo v enomesečno javno razpravo pred nekaj dnevi. Predlagatelji tega temeljnega dokumenta za šport so v svojih napovedih optimistični in menijo, da bi v Sloveniji končno, po treh letih neuspešnih poskusov, vendarle uspeli zadevo spraviti skozi parlament. To naj bi se zgodilo okrog aprila prihodnjega leta. Pred nastopom dr Kolarja sta udeležence posveta nagovorila predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije dr. Janez Kocijančič in minister za izobraževanje, znanost in šport R Slovenije dr. Jernej Pikalo.

Jutri se bo delovno srečanje OKS in njegovih članic nadaljevalo. Usposabljanje strokovnih delavcev v športu, možnosti izobraževanja športnikov s poudarkom na študiju na daljavo in nacionalna športna kartica pa bodo tematike, ki jim bodo udeleženci prisluhnili.