Novice

Odstopilo pet članov strokovnega sveta za šport RS

14. maj 2012 Odstopilo je pet članov strokovnega sveta RS za šport (Blaž Perko, dr. Marta Bon, dr. Blaž Lešnik, mag. Janez Sodržnik in Branko Žnidarič), ki jih je v svet predlagal OKS-ZŠZ.

Na novinarski konferenci so člani, ki so odstopili izrazili nezadovoljstvo nad menjavo
dr. Kolarja in mag. Peršolje. »Razrešitev dveh članov, uveljavljenih strokovnjakov, ki sta v svetu delovala konstruktivno, je poseganje v civilno sfero, ki jo OKS-ZŠZ predstavlja. Ocenjujemo, da bi bilo naše sodelovanje močno oteženo, oz. nemogoče, zato smo se odločili za odstop«, je v obrazložitvi dejala dosedanja podpredsednica dr. Marta Bon.

 

Podpredsednik OKS-ZŠZ, Branko Žnidarič, je izpostavil: »Verjamem in upam, da se bomo vsedli skupaj in dogovorili. Slovenija je majhna, na položajih več organov se pojavljajo enaki ljudje. To je potrebno vzeti v zakup, za razvoj športa je potrebno razumeti dejstvo, da tudi šport brez sodelovanja oblasti ne more doseči take stopnje razvoja, kot bi jo sicer lahko. Šport ima srečo, da je merljiv in naši rezultati so dobri. Pošiljam apel, razume pa se, da smo eni in drugi odgovorni za razvoj športa«.

 

Dr. Edvard Kolar, ki je bil iz sveta razrešen, je povedal: »Nisem dobil nobene obrazložitve, ne jaz, ne OKS-ZŠZ, ki me je v svet predlagal. Verjetno pa sem bil moteč v svetu, ker se z določenimi stvarmi ne strinjam. V primeru, da me vprašate zakaj, morate to vprašanje zastaviti strani, ki me je razrešila«.

 

Mag. Janez Sodržnik dvomi v legitimnost trenutnega strokovnega sveta, »športna oblast deluje tako, da poskuša razvrednotiti vlogo OKS. V 20 letni zgodovini nikoli ni bilo tako grobega poseganja v razmerja med državo in civilno družbo na področju športa. To je popotnica za pogreb slovenskega športa, če se tako kadrira v slovenskem športu. Stvari gredo v napačno smer, prevelika doza oblasti nekaterim škodi. Trenutna športna oblast je šla nekritično čez rob, problem je ker ni dialoga. Ko prideš v kot, se ne moraš umaknit, in moraš reagirat. Še vedno ni bilo niti sestanka med resornim ministrom in predsednikom OKS-ZŠZ, čeprav je slednji dal pobudo za srečanje, da sedemo za skupno mizo in se dogovorimo«.


Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi podpredsednik OKS-ZŠZ, Bogdan Gabrovec: »Bistvena zadeva, zakaj se vse to s strani države dogaja, je sprememba sestave sveta Fundacije za šport, kjer želijo izločiti vpliv OKS-ZŠS na odločanje«. Ta naj bi se zgodila v kratkem.

O aktualni tematiki bo jutri, 15. maja 2012,  razpravljal tudi IO OKS. Seja bo ob 12 uri v sejni sobi Hale Tivoli, Celovška 25, 1000 Ljubljana.