Novice

Ofem Liberec - dva nastopa, dve kolajni

17. februar 2011 Vrhunski Šport Alpska smučarka Eli Plut je na OFEM-u v Libercu v slalomu zasedla drugo mesto. Osvojila je še drugo kolajno, do tokratnega zmagoslavja pa so jo ločile pičle tri stotinke sekunde.

Slovenska alpska smučarka Eli Plut je na olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem) v češkem Liberecu v slalomu zasedla drugo mesto. Plutova je - po ponedeljkovem veleslalomskem zmagoslavju - osvojila še drugo kolajno za Slovenijo, do današnjega zmagoslavja pa so jo ločile pičle tri stotinke sekunde. Slavila je Švedinja Charlotta Saefvenberg. Na današnji slalomski preizkušnji so nastopile še Petra Ožbolt, Nina Žnidar in Klara Livk, vse tri Slovenke pa so na poledeneli progi izpadle že v prvi vožnji.

"Zadovoljna sem z rezultatom, z vožnjo pa ne. Lahko bi bila boljša, v spodnjem delu sem storila eno napako. Vem, da ne more biti vedno vse najboljše in ti ne gre vse po načrtih, v celoti pa sem navkljub temu zadovoljna," je po tekmi in drugem odličju na letošnjem festivalu na Češkem dejala Plutova, medtem ko je njen trener Andraž Krašovec dodal: "Z Elinima dosežkoma na OFEM-u sem seveda zadovoljen, a tudi kritičen, saj iščemo neko perfekcijo. Hočemo še višje in boljše. Mislim, da je Eli današnjo slalomsko preizkušnjo odpeljala zelo dobro, čeprav so bile med njeno vožnjo določene manjše napake, generalno gledano pa je blizu temu, kar je v tem trenutku po svojem znanju sposobna. Vesel sem, da je zdržala vse pritiske in navkljub vodstvu po prvi vožnji v drugi vozila dokaj sproščeno."

 

Tretji tekmovalni dan češkega športnega festivala so poleg alpskih smučark na sceno stopili še umetnostna drsalka Patricia Gleščič, biatlonka Nastja Ravšelj in biatlonci Primož Pančur, Juš Kolarič, Jure Sterle in Miha Dovžan.

 

Gleščičeva se je po kratkem programu zavihtela na sedmo mesto, po današnjem prostem programu pa je izgubila dve mesti. Komaj 16-letna Medvodčanka ni optimalno odplesala svojega programa, pri enem skoku je padla, nepopolna je bila tudi zadnja kombinacija, kar ji je na koncu navrglo končno deveto mesto. "Menim, da so sodniki malce preveč strogo ovrednotili njen nastop. Če bi naredila napako, bi jo sprejela in priznala, a nekaterih napak, vsaj iz mojega mesta ob ledeni ploskvi, zares nisem videla," je v odsotnosti Gordane Smrekar dejala njena nadomestna trenerka na Ofemu Teodora Poštič, še leto dni nazaj aktivna udeleženka zimskih olimpijskih iger v kanadskem Vancouvru.

 

Biatlonska stratega Robert Sitar in Matjaž Curk po torkovem bledem nastopu svojih varovancev na posamični tekmi na 12,5 km nista skrivala svojega razočaranja, po današnji pa sta bila veliko bolj zadovoljna. Za biatlonski dosežek dneva je poskrbel Primož Pančur, ki je v sprinterski tekmi na 10 km brez zgrešenega strela zasedel deseto mesto, za norveškim zmagovalcem Johannesom Bojem pa je zaostal 1:03,0 minute. Pančurjev uspeh je dopolnil Juš Kolarič (+1:37,8/0) z 18. mestom, Jure Strle (+3:00,3/2) je zasedel 47. (+4:34,0/7), Miha Dovžan pa 71. mesto. Edina ženska biatlonska predstavnica Nastja Ravšelj (+4:11,5) je brez zgrešenega strela osvojila 41. mesto, na najvišjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopila Nemka Laura Dahlmeier.

Slovenski biatlonci so na  jutranjem razstreljevanju odkrili vzrok poraznega strelskega nastopa na torkovi tekmi, strelsko mesto šest, ki so si ga Slovenci le dan pred tem "prisvojili", je bilo namreč nekoliko neravno, oprijem puške pa temu primerno slab.

"Na  tekmi sem šel na vse ali nič, s svojo uvrstitvijo pa sem kar zadovoljen. Na žalost sem pred kratkim prebolel lažjo bolezen, tako da me je v zadnjem krogu malce zmanjkalo. Če bi bila tekma prihodnji teden, ko bi bil optimalno pripravljen, potem bi, seveda ob strelski ničli, lahko dosegel še višjo uvrstitev," je po tekmi dejal Pančur.

 

Danes bodo alpski smučarji Filip Todorovič, Andraž Plevanč in Miha Hrobat zanesljivo nastopili v slalomu, pod vprašajem pa je Sergij Robič, ki si je na torkovem veleslalomu zvil levi gleženj. Deskarke na snegu Sara Domajnko, Taja Korpar in Janja Zdovc bodo nastopile v paralelnem veleslalomu, smučarska tekača Aljaž Praznik in Matej Košir na 7,5 km v prosti tehniki, tekačice Nika Razinger, Lea Einfalt, Tjaša Zupan in Špela Molk pa na 5 km v prosti tehniki. Tekač Mark Klinar je zbolel in v četrtek zanesljivo ne bo nastopil, njegov kolega Jaša Učakar pa je že končal svoje nastope na Ofemu. Nordijski kombinatorci Luka Oblak, Borut Mavc, Žan Zagomilšek in Urh Kranjčan bodo nastopili na ekipni tekmi, vsebinsko bogat dan pa bodo zaključili smučarski skakalci Urban Sušnik, Jaka Kosec, David Grm in Aljaž Vodan z nočno ekipno tekmo.