Novice

Okrogla miza o tem kako s težko prigaranim denarjem

11. december 2014 Vrhunski Šport V Ljubljani sta Olimpijski komite Slovenije in ekipa Play smart pripravila izredno zanimivo in odlično obiskani okroglo mizo o tem kako so slovenski športniki usposobljeni za upravljanje s svojimi sredstvi.

Uspešni športniki lahko na vrhuncu kariere v kratkem času zaslužijo velike vsote denarja. Izjemni rezultati nastopijo v mladih letih, ko športniki nimajo nikakršnih izkušenj rokovanja s financami. Namesto, da bi pripravili finančno strategijo s pomočjo strokovnjakov, se upravljanja financ lotijo sami, vendar jim ob osredotočenosti na treninge za tehten premislek na tem področju zmanjkuje časa. Zato je ekipa Play Smart s podporo Olimpijskega komiteja Slovenije zasnovala program Play Smart, s katerim želijo povečati finančno pismenost športnikov za kakovostno življenje tudi po končani karieri.

 

Danes se je v ljubljanskem BTC-ju zgodila okrogla miza, na kateri so naši vrhunski športniki, Primož Kozmus, Vasilij Žbogar, Mateja Šimic, Žiga Dobnikar iz OKS in upravljalec osebnega premoženja, Miha Urek, spregovorili o pasteh nenadno pridobljenih in še hitreje izgubljenih denarnih sredstvih.

 

Olimpijski prvak Primož Kozmus, je na srečanju poudaril: »Za športni uspeh potrebujete vrhunsko ekipo, prav tako je tudi pri financah. Sam sem si pripravil finančno strategijo, problem je bil samo v tem, da sem mislil, da se na finance spoznam, vendar se nisem. Na koncu sem spoznal, da bi bilo bolje, če z zasluženim denarjem ne bi delal ničesar.«

 

Svojo dobro izkušnjo je delil tudi olimpijec Vasilij Žbogar: »Kot športnik moraš biti tudi podjetnik in biti hkrati popolnoma osredotočen na trening, kar je seveda težko. K meni so prihajali ljudje in mi ponujali najboljše obresti, vendar mi niso za to seveda nudili nobene garancije. Zato nisem hotel investirati v tvegane posle in imel srečo.«

 

Tudi triatlonka Mateja Šimic je spregovorila o svojem pogledu na konec kariere: »Do leta 2012, ko sem nastopila na Olimpijskih igrah v Londonu sem vsa svoja sredstva vlagala nazaj v trening, po končani karieri pa bom skušala najti primeren projekt, ki me bo prepričal.«

 

Miha Urek, avtor priročnika Miselnost zmagovalcev, je mladim športnikom predlagal: »Mladim športnikom predlagam, da si na začetku svoje športne poti najdejo mentorja, ki je pred njimi že prehodil to pot in pozna pasti, nasvete prijateljev in nerealne obljube »finančnih svetovalcev«. Potem se naj pozanimajo, kako imajo to urejeno na športni zvezi in zberejo čim več podatkov o pravilnem ukvarjanju s financami.«

 

Predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije Žiga Dobnikar je o vlogi komiteja povedal: »Na Olimpijskem komiteju Slovenije se trudimo pomagati športnikom in trenerjem na različnih področjih. Še pred nekaj leti se nihče ni ukvarjal z vprašanjem financ, zato velikokrat zaidejo v finančne težave. Sodelovanje z ekipo Play Smart je v tem smislu res dobrodošla pomoč pri pripravi na pametno upravljanje s težko prigaranimi sredstvi.

 

Ekipa Play Smart je skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije izdala zanimiv priročnik Miselnost zmagovalcev, v katerem so predstavljene slabe in dobre prakse ukvarjanja z osebnimi financami najboljših svetovnih športnikov. Nov življenjski slog, ki si ga nenadoma lahko privošči mlada zvezda, velikokrat pripelje tudi do bolečega osebnega bankrota. V priročniku so poleg nasvetov upravljanja s financami zbrani tudi znani citati nekaterih najvidnejših »zapravljivcev« zadnjega časa: »Lahko bi rekli, da je bila to slaba poslovna odločitev,« je povedal Boris Becker, nekdanji prvak svetovnega tenisa, ki danes priznava, da morda lov za ženskami, v katerega je – ob pokru – takoj po upokojitvi preusmeril ves svoj tekmovalni nagon, ni bil najcenejši »hec«. Priročnik je namenjen vsem mladim športnikom, ki bodo v kratkem času svoje profesionalne kariere ustvarili premoženje, ki ga povprečen državljan ustvari v veliko daljši delovni dobi. Profesionalna pot športnikov je namreč veliko krajša kot delovno obdobje navadnega posameznika.

 

Na okrogli mizi so organizatorji predstavili tudi izobraževalni program Play Smart – Kako živeti uspešno življenje izven »igrišča«, katerega namen je vzpostaviti delujoč in uspešen sistem izobraževanja na področju upravljanja z osebnimi financami vrhunskih športnikov. V sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije bodo organizirali delavnice, s pomočjo katerih se bodo profesionalni športniki lažje izognili nepotrebnim finančnim težavam.