Novice

OKS danes praznuje 23-letnico obstoja

15. oktober 2014 O OKS-ZŠZ 15. oktober 1991 pomeni začetek olimpijske zgodbe za Olimpijski komite Slovenije. Na ta dan je bila v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani slavnostno podpisana Slovenska olimpijska listina.

Poleg Leona Štuklja in Mira Cerarja so podpisu prisostvovali delegati 29-ih strokovnih zvez olimpijskih panog in 5-ih strokovnih zvez panog, ki jih priznava Mednarodni olimpijski komite (MOK). Za prvega predsednika je bil izvoljen dr. Janez Kocijančič.

 

Ustanovna skupščina OKS je bila 17. decembra 1991. MOK je OKS začasno priznal že 17. januarja 1992 in s tem omogočil prvi samostojni nastop slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah leta 1992. OKS je bil polnopravno vključen v olimpijsko družino 5. februarja 1992.  Istega leta pa je OKS postal tudi polnopravni član Združenja evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev (EOC).

 

14. junija 1993 je bil OKS sprejet v Mednarodni komite sredozemskih iger (ICMG), kar je slovenskim športnikom dalo pravico nastopanja na Sredozemskih igrah.

 

Pred ustanovitvijo krovne športne organizacije kot jo poznamo danes sta v Sloveniji delovala Olimpijski komite Slovenije (ustanovljen 15.10.1991) in Športna zveza Slovenije, katere naloge so bile usmerjene v razvoj športa in dejavnosti povezane s športom.

 

Zaradi boljše organiziranosti, možnosti boljšega trženja, enotnega predstavljanja ter nastopanja doma in v svetu ter racionalizacije delovanja sta se v skladu z odločitvijo članic Olimpijskega komiteja Slovenije in Športne zveze Slovenije obe organizaciji združili v Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ). Predsednik nove organizacije je postal prvi predsednik OKS, dr. Janez Kocijančič.

 

23-letnico bo OKS danes počastil s slavnostnim dogodkom v Grand Hotelu Union, v Ljubljani.