Novice

OKS predstavil olimpijsko kolekcijo za Rio 2016

16. april 2016 Rio 2016 Olimpijski komite Slovenije je predstavil kolekcijo oblačil, v katerih bodo športniki zastopali slovenske barve na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Slovenci bodo v belo-modro-zeleni barvni kombinaciji opremljevalca Peak.
Osnovni motiv pri olimpijskih oblačilih predstavlja Triglav. Podobo so zasnovali pred letom in pol, glavni oblikovalec pa je bil spet Sandi Murovec. Kolekcijo sestavljajo nacionalni komplet, oblačila za prosti čas in svečana oblačila. Na odprtju iger bodo Slovenci malce bolj športni, dekleta bodo prepoznavna z belimi jaknami, fantje pa z zelenimi.
"Oblikoval sem svojo četrto, je pa to tretja zaporedna kolekcija. Vsakič je lažje. Lahko pa si predstavljate, koliko je ocenjevalcev, športnikov, medijev, dveh milijonov Slovencev. Vse zadovoljiti je zelo težko," je pojasnil Murovec in dodal, da so pri oblikovanju iskali predvsem barvno identiteto.


Med tistimi, ki so se pokazali na odru, so bili tudi športniki, med njimi kanuista Luka Božič in Sašo Taljat, judoist Rok Drakšič, atletinji Tina Šutej in Maja Mihalinec ter rokometaš Darko Cingesar.
"Olimpijsko vzdušje je že v nas. Mislim, da bomo naredili super vtis, v Riu nas ne bodo zgrešili in upam, da bomo tudi na tekmovanjih naredili tako dober vtis," je na predstavitvi povedala Mihalinčeva. Cingesar pa se je ozrl tudi na same OI: "Šli bomo neobremenjeni na igre. Poskušali bomo osvojiti čim več zmag, priti čim dlje in tako znova razveseliti našo državo."
"Po igrah je običajno, da si z drugimi športniki izmenjamo kakšen kos oblačila, zato upam, da bodo imeli tudi drugi tako lepa oblačila kot mi," je dejal Božič, Taljat pa je o njunih ciljih v kanuističnem dvojcu v slalomu na divjih vodah nedvoumno dodal: "Meriva nekje okoli prvega mesta."


Šutejeva poudarja pomembnost dobrega počutja: "Seveda je zelo pomembno, da se v teh oblačilih dobro počutiš, da si samozavesten, zato je fino, da je oprema takšna, kot je." Drakšič pa se je ozrl na samozavest: "Samozavest je v borilnih športih zelo pomembna. Pri teh oblačilih je Sandi opravil izjemno delo, saj so barve lepe in izražajo prav samozavest."


Olimpijske izdelke bo moč kupiti na Petrolovih bencinskih servisih, Mercatorjevih trgovinah in spletni trgovini OKS. Pripravili so tudi posebno navijaško majico v belo-modro-zeleni kombinaciji s Triglavom, kolesarski dres in zapestnice. Izkupiček prodaje slednjih bo namenjen v dobrodelne namene.
Predstavitev, ki sta si jo med drugimi ogledala tudi Bach in predsednik OKS Bogdan Gabrovec (ta je Bachu podaril slovensko navijaško majico), je potekala v slogu modne revije. Popestrile so jo tudi plesne točke in brazilski ritmi z bogato, karnevalsko okrašenima plesalkama. Čisto ob koncu so predstavili še slovensko olimpijsko maskoto - lisjaka Foksija.

"Glede na to, da je to nadaljevanje kolekcije, ki je šla v tem duhu barvne kombinacije, prepoznane kot simbol slovenstva v zadnjih 25 letih samostojne države, je ta kolekcija za Rio nadgradnja. Ker bo tako kot v Sočiju nastopila tudi reprezentanca v ekipnih športih, bo to dokončno prepričanje, da so to naše nacionalne barve in da bomo tudi v prihodnje še bolj prepoznavni kot doslej," meni Gabrovec, ki Sloveniji napoveduje šest kolajn v Riu, od tega eno prav rokometno.


Do olimpijskih iger je sicer še natančno 111 dni.