Novice

OKS-ZŠZ polnopravni član organizacije TAFISA

21. oktober 2015 Šport za vse V okviru 24. Svetovnega kongresa športa za vse, ki se je dogajal med 14. in 18. oktobrom v Budimpešti, je potekala tudi generalna skupščina organizacije TAFISA, ki je uradno potrdila članstvo OKS-ZŠZ.

Med kanadidati za Izvršni odbor TAFISA je bil tudi prvi podpredsednik OKS-ZŠZ,
mag. Janez Sodržnik. Na kongresu v madžarski prestolnici je sodelovalo preko 500 predstavnikov športnih organizacij športa za vse iz celega sveta.

OKS-ZŠZ se je TAFISI pridružil marca letos, na tokratni generalni skupščini pa je bil tudi uradno potrjen. S tem želi OKS-ZŠZ aktivno vstopiti v svetovno gibanje športa za vse in postati prepoznan ter sodelovati pri razvoju športa za vse na svetovnem nivoju. V okviru sodelovanja s TAFISO je Slovenijo, na povabilo OKS-ZŠZ, v mesecu avgustu obiskal generalni sekretar te organizacije Wolfgang Baumann.

TAFISA združuje 280 športnih organizacij iz 145-ih držav. Priznana je s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, sodeluje pa tudi z UNESCO-m, Evropsko komisijo in Svetovno zdravstveno organizacijo pri zagotavljanju zdravja, socialne vključenosti in razvoju družbe po vsem svetu s promocijo športa za vse in telesne aktivnosti.

Slovenija je na generalni skupščini za organie TAFISA predlagala tudi svoje predstavnike. OKS-ZŠZ s svojim kanadidatom v Izvršni odbor TAFISA, Športna unija Slovenije pa v Izvršni odbor Evropske podružince TAFISA. Od podpori OKS-ZŠZ je Patrik Peroša, podpredsednik ŠUS uspel pri kandidaturi in tako postal član »Board of directors« TAFISE. Za člana izvršnega odbora TAFISA pa je bil med šestimi kandidati izvoljen Attila Czene, predsednik Madžarske zveze prostočasnega športa, ki je bila tudi gostiteljica in soorganizatorica kongresa. Attila Czene, v preteklosti uspešen vrhunski športnik se je med olimpionike vpisal na olimpijskih igrah v Atlanti 1996, z zlato medaljo v plavanju. Olimpijsko konkurenco je premagal v disciplini 200 m mešano.
Mag. Sodržnik in Attila Czene, predsednik Madžarske zveze za prostočasni šport, soorganizatorice kongresa.