Novice

Olimpijska kandidatura Osla brez podpore vlade

05. maj 2014 Olimpijsko gibanje Kandidatura Osla za zimske olimpijske igre leta 2022 je pod velikim vprašajem. Norveška vlada namreč v nedeljo ni podprla kandidature Osla za igre.

Na nedeljskem kongresu ene od vladnih stranke so člani z veliko večino zavrnili predlog, da bi država jamčila z zneskom približno štiri milijarde evrov (34 milijard kron) za izvedbo iger.


Politiki so mnenja, da je denar mnogo bolje naložen v infrastrukturi, davčnih olajšavah in izobraževanju. Teoretično bi se v podporo iger lahko povezal del norveške pozicije in opozicije, a politični komentatorji na Norveškem močno dvomijo v koalicijsko neusklajeno podporo kandidaturi za igre.


Tudi javna podpora na Norveškem je majhna. Septembra lani je le majhna večina na referendumu v Oslu podprla kandidaturo za igre. Zadnje raziskave pa kažejo drugačno razpoloženje prebivalcev v prestolnici. Aprilska javnomnenjska anketa je pokazala, da igre podpira le še 35 odstotkov prebivalcev.


Kandidaturo za igre 2022 so ob Oslu napovedali še kazahstanski Almaty, poljski Krakov, ukrajinski Lvov in Peking. Mednarodni olimpijski komite bo prireditelja iger izbral na kongresu julija prihodnje leto v Kuala Lumpurju.