Novice

Ljubljana odšteva čas do Ria

16. december 2015 Vrhunski Šport 233 dni pred pričetkom olimpijskih iger v Rio de Janeiru je BTC City postal še malo bolj olimpijsko mesto.

Danes ob 14 uri in 17 minut se je namreč na Aleji mladih zgodilo simbolno dejanje – start odštevalne ure Rio 2016. Skupaj sta olimpijsko uro, podobne krasijo vsa večja mesta po svetu, zagnala podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Iztok Čop in direktor trženja in marketinga BTC City Damjan Kralj.

 

Omenjena ura pomeni lep dosežek študentov Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani, ki so v slabih treh tednih izdelali omenjeni projekt s stransko osvetlitvijo. Za tem projektom se skriva veliko načrtovanja. Vsaka komponenta pri temu odštevalniku ima svoj namen. Tako kot  mobilniki ima tudi ta ura matričen monitor, ki ga je mogoče upravljati. Uporabljeni so matrični zasloni in logika, ki omogoča prikazovanje vsebine. Razvita je programska oprema, ki omogoča prikaz vsebine na interaktivnem zaslonu. Sistemu so dodani tudi barvni LED trakovi, ki prikazujejo barve uradnega logotipa Olimpijskih iger. Natančnost ure je predstavljala veliko skrb njenim načrtovalcem, zato so poskrbeli, da je in bo vedno sinhronizirana s točnim časom preko interneta. Prikaz vsebine, ki je bodo deležni mimoidoči, je mogoče kontrolirati tudi na daljavo, to pa omogoča, da se sistem lahko nadgrajuje iz laboratorija na Fakulteti za Elektrotehniko.

Poleg odštevalnika do olimpijskih iger se bodo na zaslonu olimpijske ure prikazovale moderirane vsebine kot so vsebine z družabnih omrežji: Twitter, Facebook itn. Prikazovali bomo tudi fotografije in animirano vsebino. Dodana vrednost omenjenega projekta, ki bo objavljen kot odprto kodni projekt, kar pomeni, spodbujati tudi druge laboratorije in posameznike, da se priključijo projektu. In to ne samo v Sloveniji ampak tudi v drugih prestolnicah po svetu.