Novice

Olimpijske igre uradno odprte

28. julij 2012 S petkovim večernim slavnostnim odprtjem, ki se je zavleklo tudi v zgodnje sobotne ure, so se začele olimpijske igre v Londonu, največji športni dogodek leta 2012.

Kraljica Elizabeta II. je nekaj minut po polnoči po lokalnem času odprla igre XXX. olimpiade, tretje v Londonu po letih 1908 in 1948.


"Razglašam, da so olimpijske igre v Londonu odprte," je ob koncu več kot triurne slovesnosti dejala britanska kraljica. Pred tem je predsednik krovne olimpijske organizacije Jacques Rogge v govoru poudaril pomen iger in olimpijskega gibanja, nato pa je na stadion olimpijsko zastavo prinesel legendarni boksar Mohamed Ali.London bo tako do 12. avgusta središče športnega sveta. Na igrah sodeluje več kot 10.500 športnikov iz 204 držav.


Težko pričakovana slovesnost ob začetku iger je pod taktirko režiserja Dannyja Boyla pokazala barvito tradicijo in zgodovino Velike Britanije, seveda pa ni manjkal niti tradicionalni mimohod športnikov, ko se predstavijo vse sodelujoče reprezentance. Slovensko je kot nosilec zastave vodil kajakaš Peter Kauzer.


Čeprav so se prve olimpijske tekme nogometaši že odigrali dva dni pred današnjim odprtje, se bodo igre uradno začele danes s prvim tekmovalnim dnevom, ko bodo tudi podelili prvih 12 kompletov medalj.


Od Slovencev bodo prvi nastopili kolesarji Jani Brajkovič, Grega Bole in Borut Božič, strelka Živa Dvoršak ter plavalka Anja Klinar.

Otvoritev olimpijskih iger v Londonu