Novice

Olimpijske norme in Rio 2016 tudi za rekreativne športnike

23. marec 2016 Šport za vse Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez začenja z akcijo Moja olimpijska norma. Projekt je namenjen širši slovenski populaciji.

Cilj akcije je spodbuditi državljane k izboljšanju telesne pripravljenosti skozi pravo olimpijsko izkušnjo. 


 

Na dogodku za medije, ki je bil danes v Ljubljani, smo predstavili podrobnosti projekta, s katerim želi OKS vsem udeležencem približati občutke naših olimpijcev pri doseganju njihovih ciljev, olimpijske norme in uvrstitve na največji športni dogodek. Projekt ima motivacijsko in povezovalno noto. Sodelujoči v projektu, ki bodo izboljšali telesno pripravljenost in dosegli svojo olimpijsko normo, bodo vključeni tudi v žreb za glavno nagrado, ogled olimpijskih iger v Riu.

 

Zaradi neaktivnosti v EU preko 80 milijard € stroškov letno

 

Slovenci smo športni narod, pa vendar je gibalna neaktivnost eden večjih izzivov sodobne družbe. WHO ocenjuje, da je četrtina odraslih Evropejcev in štiri petine evropskih mladostnikov premalo aktivna. Gibalna neaktivnost predstavlja četrtega v vrsti dejavnikov, ki povzročajo smrt. Zato je ob ustvarjanju optimalnih pogojev za razvoj vrhunskega športa ena najpomembnejših nalog krovne športne organizacije v Sloveniji povečati delež gibalno aktivnih.

 

Treniraj z ekipo športnih strokovnjakov in deli olimpijsko izkušnjo

 

Projekt Moja olimpijska norma je zastavljen iz obdobja začetnega testiranja, kjer posameznik svojo telesno pripravljenost izmeri s Cooperjevim tekaškim testom, obdobja treniranja z nasveti ekipe športnih strokovnjakov, in finalnega testiranja, na katerem morajo posamezniki potrditi svojo olimpijsko normo. Taja Škorc, vodja programov športa za vse in športa na lokalni ravni pri OKS je ob tem poudarila: »Skozi olimpijsko izkušnjo želimo spodbuditi javnost k aktivnemu življenjskemu slogu in športni projekt približati vsem, ki se želijo aktivirati in izboljšati svojo telesno pripravljenost, se ob tem zabavati in deliti izkušnjo priprav za dosego zastavljenega cilja.«

 

Dogodki, kjer bo možno izmeriti telesno pripravljenost,  bodo v aprilu na atletskih stadionih v petih krajih po Sloveniji: v Kranju, Mariboru, Ljubljani, Kopru in Novem mestu, medtem ko je finalni dogodek predviden 18. junija v Ljubljani.

V projekt je vključena ekipa športnih strokovnjakov, ki sodelujejo z olimpijsko reprezentanco Slovenije: trener in bivši vrhunski maratonec, udeleženec treh olimpijskih iger, Roman Kejžar, specialistka medicine športa, doc. dr. Petra Zupet, fizioterapevt Nace Gartner, specialistka za športno prehrano, dr. Nada Rotovnik Kozjek, in športni psiholog, mag. Aleš Vičič. Obraz kampanje je atletinja Maruša Mišmaš, ki je svojo olimpijsko normo v teku na 3000 metrov z zaprekami za bližajoče se igre v Riu že izpolnila.

 

Objave na družbenih omrežjih, kjer izkušnje o doseganju olimpijske norme delijo številni vrhunski športniki-olimpijci, se bodo zbirale pod oznako #mojanorma. Svojo izkušnjo s prvo olimpijsko normo so delili tudi Primož Kozmus, Bojan Tokič, Anja Klinar, Rajmond Debevec, Veronika Macarol, Tina Mrak, Damir Dugonjič, Peter Kauzer, Benjamin Savšek, Tanja Žakelj, Luka Božič, Sašo Taljat, Mitja Petkovšek ter ostali slovenski olimpijci, ki bodo sodelujoče spodbujali tudi z razmišljanjem o motivaciji in ostalim kar je potrebno za dosego zastavljenega cilja. 

 

Športne norme pomagajo tudi na drugih področjih življenja

 

Projekt poteka v partnerstvu z Banko SKB, glavnim partnerjem projekta in glavnim sponzorjem olimpijske reprezentance Slovenije ter osebnim sponzorjem Maruše Mišmaš. Maja Treven, direktorica Marketinga v banki SKB: »Doseganje zastavljenih norm in ciljev je pomembno tako v športu, poslu kot življenju nasploh. V projekt se bodo aktivno vključili tudi naši zaposleni, saj se zavedamo, da je gibalno aktiven delavec, večja dodana vrednost za podjetje.«

 

Organizatorji bodo skupaj s Coca-Colo zagotovili tudi brezplačne tekaške treninge
 
V hitrem tempu življenja nam pogosto zmanjka motivacije za šport, zato je vsekakor lažje trenirati v skupini. Coca-Cola s projektom Pospeši ritem posameznikom omogoča brezplačne tekaške treninge, ki bodo potekali od 19. aprila v različnih krajih po Sloveniji in bodo potekali pod vodstvom izkušenih tekaških trenerjev. Coca-Cola, TOP partner MOK, je projekt Moja olimpijska norma povezala z lastno tekaško platformo Pospeši ritem, kjer kot ambasador sodeluje Jure Košir, nekdanji olimpijec in dobitnik olimpijske kolajne iz Lillehamerja 1994. 


Hrvoje Stakor, direktor podjetja Coca-Cola Slovenija poudarja: “V lanskem letu smo v sodelovanju s strokovnjaki prvič zasnovali projekt Pospeši ritem kot del globalne usmeritve družbe k spodbujanju aktivnega načina preživljanja prostega časa. S tistimi, ki se nam bodo pridružili, bomo delili dragoceno tekaško znanje in jim pomagali pri prvih tekaških korakih oziroma pripomogli, da izboljšajo svojo rekreativno formo in na finalnem dogodku projekta Moja olimpijska norma dosežejo svoj športni cilj.«
 

Vse podrobnosti o projektu so predstavljene na spletni strani www.mojanorma.si, kjer si je možno naložiti mobilno aplikacijo Team Slovenia ter tudi prek digitalne platforme sodelovati v projektu.