Novice

Olimpijski dan praznovali tudi v Sloveniji

23. junij 2013 Šport za vse Na Visokem pri Kranju smo v Sloveniji praznovali olimpijski dan s katerim se spomnimo na ustanovitev Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Mednarodni olimpijski komite in olimpijsko gibanje na današnji dan po vsem svetu praznujeta 65. obletnico olimpijskega dne. Olimpijski dan tudi v Sloveniji praznujemo kot spomin na leto 1894, ko je bil na univerzi Sorbonna v Parizu ustanovljen Mednarodni olimpijski komite in so bili s tem postavljeni temelji olimpijskemu gibanju in olimpijskim igram moderne dobe.

 

Olimpijski dan je bil prvič predstavljen leta 1948. Cilj je bil promovirati udeležbo v športu po vsem svetu ne glede na starost, spol ali sposobnosti. Več kot 20 let se je olimpijski dan praznoval z olimpijskimi teki. Od 45 sodelujočih nacionalnih olimpijskih komitejev v letu 1987 je številka narasla na čez 150 sodelujočih v letu 2012.

 

V Sloveniji je bil olimpijski dan 2013 organiziran na Visokem pri Kranju v sklopu letošnjih olimpijskih tekov. Tudi na Visokem so tekači tekli na 9,8 km dolgi progi, poleg mini olimpijade pa so se otroci pomerili tudi na otroških tekih. Odlično vreme in dobro vzdušje je omogočilo lep dogodek na katerem smo preizkusili tudi mobilno aplikacijo iHelp, ki pomaga ljudjem v primeru nenadnih težav z zdravjem in jo podpira sponzor olimpijskih tekov Adriatic Slovenica. Naslednji olimpijski tek, ki bo prav tako v olimpijskem vzdušju, bo v nedeljo v Semiču.

Olimpijski dan 2013