Novice

Olimpijski ogenj prvič zagorel v Romuniji

17. februar 2013 Olimpijska reprezentanca Slovenije, Brasov 2013 Na otvoritvi olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) v Brasovu je prvič v zgodovini Romunije zagorel olimpijski ogenj. Med 1502 udeleženci festivala je tudi 34 slovenskih športnikov.

Na 90 minutni otvoritvi so organizatorji mladim športnikom iz vse Evrope, starim od 14 do 18 let, predstavili romunske običaje, na odru pa so zapeli glasbeni zvezdniki Romunije. Manjkal ni niti olimpijski protokol s prižiganjem olimpijskega ognja.

 

Pomembnost največjega mladinskega športnega dogodka v zgodovini Romunije je obeležil tudi obisk predsednika MOK-a, Jacquesa Roggeja. »Če bo Romunija uspešno izpeljala OFEM 2013, potem ne vidim nobenih težav, da ne bi kandidirala za organizacijo zimskih olimpijskih iger«, je poudaril Rogge, ki se z mesta predsednika MOK-a poslavlja septembra.

 

Slovensko ekipo, ki je v soboto po 12 urni poti prispevala v Brasov, je pozdravil predsednik OKS-a dr. Janez Kocijančič. Festival, ki poteka že enajstič, bo v Brasov, po zatrjevanju organizatorjev najlepšem mestu v Romuniji, gostil 187 smučarjev, 145 biatloncev, 85 skakalcev, 91 deskarjev, 50 umetnostnih drsalcev, 64 hitrostnih drsalcev in 120 hokejistov.

 

Slovensko zastavo je nosil mladinski olimpijski prvak, smučarski skakalec Anže Lanišek. Logotip iger predstavlja snežinko sestavljeno iz petih barv olimpijskih krogov, medtem ko je maskota iger Martin, rjavi karpatski medved, romunski simbol moči, vzdržljivosti in inteligence. 

 

V ponedeljek bodo od slovenske ekipe nastopile smučarke, v nestrpnosti tekmo pričakujejo smučarski skakalci, na zelo zahtevno progo pa se bodo podali tudi smučarski tekači in tekačice.

 

OFEM Brasov - Priprave na tekmovanje

OFEM Brasov - Otvoritev

EYOWF Brasov - Trainings

EYOWF Brasov - Opening