Novice

Olimpijski ogenj v britanskih rokah

18. maj 2012 Olimpijska plamenica, s katero bodo 27. julija v Londonu prižgali ogenj za letošnji največji športni dogodek na svetu, je prešla v roke Britancev.

Na slovesnosti v Atenah so jo Grki, ki so ogenj pred tednom dni na tradicionalen način prižgali v antični Olimpiji, plamen predali prirediteljem londonskih iger.
Slovesnost je potekala na starem stadionu v Atenah, kjer so leta 1896 pripravili prve olimpijske igre moderne dobe.


"Ogenj pripada vsemu svetu. Prihod plamenice v roke prirediteljev iger pomeni znak za vse športnike in ljubitelje iger, da se lahko začnejo pripravljati na olimpijske igre," je ob predaji dejal predsednik organizacijskega odbora iger Sebastian Coe.


Predajo je spremljal močan dež in londonski župan Boris Johnson se je na ta račun hitro pošalil, češ, navadite se na londonsko vreme. Vseeno pa so nato tudi sončni žarki za nekaj minut prebili oblake in dovolili izvedbo zanimivega kulturnega programa.Na predaji je bil tudi nogometni zvezdnik David Beckham, ki bo prvi nosilec bakle na britanskih tleh. Bakla bo Grčijo zapustila v petek z redno letalsko linijo družbe British Airways, a ob spremljavi posebnega agenta, ki bo skrbel za varnost. Letalu bodo ob tej priložnosti konico nosu pobarvali z zlato barvo. Po pristanku bodo plamen prepeljali v mornariško bazo v Cornwallu, od tam pa ga bodo odnesli v Land's End, najbolj zahodno točko britanskega otočja, kjer se bo v soboto začela uradna 70-dnevna pot po Veliki Britaniji.