Novice

Olimpijski trenerski forum RIO 2016

11. november 2015 Rio 2016 V Portorožu se je končal dvodnevni olimpijski trenerski forum, na katerem je 42 trenerjev slovenskih olimpijskih kandidatov za nastop v Riu poslušalo zanimive in koristne vsebine.

Predavanja in  praktična demonstracija izjemno koristnih vsebin švicarskega strokovnjaka Bertranda Theraulaza so zaznamovala prvi dan olimpijskega trenerskega foruma. Profesor športe vzgoje in priznani odbojkarski trener je poudarek izvajanja naslonil na tezo, da glava mora poslušati telo in ga upoštevati. Ogromno je bilo vprašanj in praktičnih prikazov, njegovih razlag, ki so pomenile pravo dodano vrednost njegove prezentacije.

 

V nadaljevanju foruma so svoje izkušnje z olimpijskimi igrami predstavili trener kanuističnega dvojca Božič - Taljat - Dejan Testen ter slovenska olimpionika Primož Kozmus in Rajmond Debevec. Medtem ko nam je prvi, igre v Londonu so bile njegove prve podal vse napake in naivnost tistega, ki se iger udeleži prvič, sta bila Kozmus n Debevec polna koristnih nasvetov in bogate izkušnje, Rajmond se je olimpijskih iger prvič udeležil daljnega leta1984, iskreno posredovala trenerjem, udeležencem olimpijskega foruma. Rdeča nit njunega izvajanja je bila, da so olimpijske igre nekaj posebnega, da se v tekmovalnem smislu ničesar ne da prehitevati, da je za dosego kolajne potrebno kar nekaj faktorjev, ki se zlijejo v celoto in prinesejo želeni rezultat. In če je za Kozmusa bistvena odlična fizična priprava, prisega Debevec na totalno koncentracijo na tekmovanja in zdravo sprostitev ter obiske nastopov drugih slovenskih športnikov ter ostalih znamenitosti iger šele po končanih nastopih.

 

V nadaljevanju trenerskega foruma je dr. Nada Kozjek Rotovnikova poudarek v svojem nastopu namenila specifičnim razmeram, ki so v Riu in s katerimi se bodo srečale slovenske olimpijke in olimpijci. Časovna razlika in z njo povezane motnje spanja ter slabo počutje, vlaga v ozračju, zastrupljena voda ter problem hidracije sodijo med morebiti največje težave življenja v tem delu sveta. In seveda premagovanje teh težav ter izmenjava izkušenj z udeleženci foruma so pripeljale do marsikatere nov ideje, ki bi jo veljalo uporabiti tudi v praksi. Vodja zdravstvene komisije pri OKS dr. Matjaž Vogrin je v svojem ekspozeju udeležencem foruma konkretno pojasnil nov projekt, ki bo zaživel v začetku 2016 - projekt olimpijskih medicinskih centrov. Pri tem imamo v slovenski športni krovni organizaciji en sam cilj: čimprej vrhunskega športnika po poškodbi, skozi diagnozo, operativnim posegom in rehabilitacijo, vrniti na športna tekmovališča.

 

V zadnjem vsebinskem delu olimpijskega trenerskega foruma je strokovna služba Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, na čelu z vodjo reprezentance RIO 2016 Iztokom Čopom, udeležence seznanila s projektom olimpijskih iger, jim predstavila novo opremo za igre, finančno konstrukcijo in časovni okvir, v katerem je potrebno urediti vso potrebno dokumentacijo za nemoteno akreditiranje vseh udeležencev olimpijskih iger v Riu.

 

Uradna predstavitev članov olimpijske reprezentance Slovenije Rio 2016 se bo zgodila na veliki javni prireditvi 22. julija 2016 na slovenski obali.