Novice

Olimpijsko zlato za Urško Žolnir.

31. julij 2012 Olimpijska reprezentanca Slovenije, London 2012 Judoistka Urška Žolnir je Sloveniji na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu priborila prvo odličje in to kar zlato.

Slovenska judoistka Urška Žolnir si je na olimpijskem turnirju v Londonu priborila zlato medaljo v kategoriji do 63 kg. V finalu je z vazarijem premagala Kitajko Lili Xu.


Žolnirjeva se je že v predtekmovanju predstavila v suvereni formi in vse tri tekme dobila predčasno s končnim prijemom. Najprej je ugnala Nemko Claudio Malzahn, nato po le minuti in 20 sekundah Ekvadorko Estefanio Garcia in v četrtfinalu še Alice Schlesinger iz Izraela. V polfinalu je nato z iponom že po dobrih dveh minutah premagala Mongolko Munkhzayo Tsedevsuren.


"'Ful' sem vesela, da sem olimpijka prvakinja. Ne vem, kaj naj rečem," so bile prve besede nasmejane nove olimpijske prvakinje v pogovoru za televizijo Slovenija takoj po dvoboju. "Na začetku sem bila še malo zadržana, potem pa sem v bojih za finale videla, da mi je steklo in da bo šlo. Bilo je tudi težko, a sem si dejala, zdrži! Lepo je, da se tako obrestuje 20 let treninga," je še dejala 30-letna slovenska olimpijska šampionka.


Žolnirjeva je tako olimpijskemu bronu iz Aten 2004 in sedmemu mestu iz Pekinga 2008 zdaj dodala še najžlahtnejšo olimpijsko medaljo, kar je skupno že 38. posamična kolajna za Slovenijo na dosedanjih olimpijskih igrah in prva ženska zlata v posamičnem športu. Pred tem je zlato medaljo z rokometno reprezentanco Jugoslavije leta 1984 osvojila Alenka Cuderman.

Po načrtih se ni izšlo kanuistu Benjaminu Savšku, ki bo novo priložnost za medaljo iskal čez štiri leta v Braziliji, medtem ko sta veslača Iztok Čop in Luka Špik polfinale opravila z odliko.


Žolnirjeva je tako olimpijskemu bronu iz Aten 2004 in sedmemu mestu iz Pekinga 2008 dodala še najžlahtnejšo olimpijsko medaljo, pri čemer ni mogla skrivati veselja.

Medtem ko je Žolnirjeva poskrbela za veselje v slovenskem taboru, pa se je od tekmovanj po prvem nastopu v kategoriji do 81 kilogramov poslovil judoist Aljaž Sedej.


Za zadovoljstvo sta poskrbela tudi veslača Iztok Čop in Luka Špik, ki sta z odliko opravila polfinale na olimpijski veslaški regati v Etonu. V svoji skupini sta zmagala.


Vesel je lahko tudi jadralec Vasilij Žbogar, ki je po šestih olimpijskih regatah in po tretjem tekmovalnem dnevu v razredu finn napredoval na peto mesto, medtem ko je jadralec Karlo Hmeljak po drugem tekmovalnem dnevu v razredu laser 27. in je napredoval za eno mesto.
Za zadovoljstvo je poskrbela tudi plavalka Anja Klinar, ki si je priplavala olimpijski polfinale na 200 metrov delfin.


Medtem se kanuistu Benjaminu Savšku ni izšlo po načrtih, saj je po številnih napakah v finalu v slalomu na divjih vodah zasedel osmo mesto.


Poslovila se je tudi ženska teniška dvojica Andreja Klepač/Katarina Srebotnik, ki je olimpijski turnir končala v drugem krogu, medtem ko Blaž Kavčič še čaka na svoj nastop.

Urška Žolnir - slovenska junakinja