Novice

Olimpizem - nova knjiga prof. dr. Šugmana

11. september 2013 O OKS-ZŠZ, Olimpijsko gibanje Prof. dr. Rajko Šugman je pred sejo IO-ja OKS-a predstavil svojo novo knjigo Olimpizem.

Gre za izjemno pomembno delo v katerem je zajeto olimpijsko gibanje na tujem in v Sloveniji, predstavljeno kot priročnik za izobraževanje in vzgojo v športu. MOK daje vedno večji poudarek programom kulture in izobraževanja. Tudi v Sloveniji je bil razvit osnovni koncept olimpijskega izobraževanja.

 

Temu sledi SOA in OKS in že v letu 2010 sta dr. Rajko Šugman in Aleš Šolar pripravila nekaj tekstovnega gradiva o olimpizmu in zgodovini športa, ki je bil namenjen mladim športnikom - udeležencem olimpijskih festivalov evropske mladine in mladinskih olimpijskih iger.

 

Hitro sta se dogovorila, da gradivo razširita in pripravita knjigo - priročnik. Pri tem je izdatno pomagala Olimpijska solidarnost, pri tisku pa tudi Fundacija za šport.


Knjiga Olimpizem, avtorja prof. dr. Rajka Šugmana, bo služila kot orodje za celovit program olimpijskega izobraževanja, promocijo olimpizma in vrednot.

 

Slovenska olimpijska akademija bo knjigo uporabljala za različne programe in aktivnosti olimpijskega izobraževanja kot na primer usposabljanje za naziv mentor olimpijskega izobraževanja, izbirni predmeti v šolah na temo olimpizma in zgodovine športa, druge aktivnosti za otroke in mladino v sodelovanju s šolami in vrtci. Vsekakor pa je knjiga namenjena tudi mladim športnikom, ki se udeležujejo tekmovanj pod okriljem OKS, mladinske olimpijske igre in olimpijski festivali evropske mladine.

 

Knjiga v več poglavjih predstavi nekaj osnov iz zgodovine športa in olimpijskega gibanja. Poleg olimpijskih iger in drugih tekmovanj na najvišji ravni, pa vključuje tudi mladinske igre in dejavnosti za otroke in mladino. Posebni del je namenjen predstavitvi olimpijske simbolike ter olimpijskih in fair play vrednot. V zadnjem sklopu knjige pa so pripravljena vprašanja, ki se navezujejo na šport, olimpizem in vse drugo, kar je zajeto v knjigi. S pomočjo teh vprašanj lahko vsakdo, ki vodi dejavnosti za otroke in mladino ter druge ciljne skupine, izvede olimpijski kviz ali kratko olimpijsko izobraževanje preko vprašanj in odgovorov.