Novice

Peking in Almaty uradno v boj za olimpijske igre leta 2022

07. januar 2015 Mednarodne zadeve Po Pekingu je kandidaturo za zimske olimpijske igre 2022 Mednarodnemu olimpijskemu komiteju oddal tudi kazahstanski Almaty.

Almaty se je potegoval že za zimske olimpijske igre 2014, ki jih je lani priredil ruski Soči. Ker se kazahstanska kandidatura ni prebila na sklepno glasovanje o prireditelju iger, so se tam odločili, da v letu 2011 najprej izvedejo azijske zimske igre. Z novo in posodobljeno infrastrukturo so možnosti Almatyja zdaj večje.

 

Igre bodo tako gotovo v Aziji, saj je edini preostali kandidat Peking. Mok bo končno odločitev sprejel konec julija letos.Čeprav bo Peking nekatere tekme gostil tudi 220 kilometrov od kitajske prestolnice, pa mu mnogi pripisujejo največ možnosti za izvedbo OI. V prednosti naj bi bil zaradi vse večjega vpliva Kitajske na vseh področjih. Peking je v kandidacijsko ekipo vključil številne uspešne strokovnjake, ki so pripravili poletne OI leta 2008.


Posebna ocenjevalna komisija Moka bo v Almatyju med 14. in 18. februarjem, v Pekingu pa med 24. in 28. marcem. Predstavitev obeh mest pred člani Moka bo nato junija v Lozani, zmagovalec pa bo znan 31. julija v malezijskem Kuala Lumpurju.

Evropska mesta Oslo, Stockholm, Krakov in Lvov so že pred časom odstopili od namere za izvedbo OI 2022, pretežno zaradi velikih stroškov in s tem povezane zelo majhne javne podpore.